Vesti

Četvrta sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine

Četvrta sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine održana je 17. decembra 2012. godine, u poslovnim prostorijama kompanije Holcim Srbija d.o.o, u Popovcu.

Na početku sastanka učesnike su pozdravili Saša Paunović, predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin, kao i predstavnici firme Holcim Srbija d.o.o, a tom prilikom je naglašeno obostrano zadovoljstvo saradnjom ostvarenom između firme Holcim Srbija i opštine Paraćin.

Dobrodošlicu u ime Holcim Srbije preneo je direktor ljudskih resursa Miloš Mirić, direktor Ecoreca Goran Vasić predstavio poslovanje ove Holcmove ćerka firme, dok je Ljubica Lukić predstavila sektor ekologije.

Nakon razgovora na temu korišćenja otpada u termo-energetske svrhe, gde je uvodničar bio Dušan Jakovljević, saradnik SKGO iz firme Envi-Tech i predstavljanja iskustva iz Slovenije koja je preneo Jurij Ravnik iz firme Ekora, članovi Odbora su obišli pogone cementare gde su se upoznali sa načinom rada postrojenja za predtretman otpada koji se koristi kao energent u procesu dobijanja cementa, kao i sa samim procesom dobijanja cementa. Članovi Odbora bili su prijatno iznenađeni nivoom zaštitnih mera koje se primenjuju u radu cementare i koje su obavezujuće za sve posetioce ove fabrike. Neposredno u postrojenjima mogli su se sagledati neiskorišćeni kapaciteti koji još postoje za tretman otpada. Naime, Holcim još uvek nije dostigao nivo supstitucije energenata koji je tehnološki moguć i opravdan, tako da se nada većoj sradnji sa preduzećima koja se bave upravljanjem otpada, među kojima mogu biti i preduzeća koja se bave upravljanjem komunalnog otpada. Predstavnici firme Ekorec iskazali su svoju otvorenost za saradnju u narednom periodu i pozvali su sve kompanije koje žele da ponude svoj otpad za ove svrhe, da se jave u cilju uspostavljanja saradnje.


Prezentacija Projekat postavljanja ručnih promotivnih presa za limenke >>>