Vesti

BEZ PARA NEMA DOBROG ODRŽAVANJA PUTEVA

SKGO smatra da se odgovornost za bezbednost u saobraćaju nikako ne može prebaciti na preduzeća za održavanje odnosno gradove/opštine kao njihove osnivače ukoliko za održavanje putne mreže ova preduzeća nemaju dovoljno novčanih sredstava

U poslednje vreme sve se češće pojavljuju vesti koje najavljuju izmene Zakona o bezbednosti kojima bi se uvela veća odgovornost putara za saobraćajne nesreće izazvane lošim stanjem saobraćajnica. Održavanje regionalnih puteva od nedavno se nalazi u nadležnosti lokalnih samouprava. S druge strane, izmenom seta finansijskih zakona drastično su smanjeni prihodi lokalnih samouprava koji su pored ostalog namenjeni i održavanju i zaštiti javnih puteva.

Napominjemo da su neke od naknada za održavanje puteva nepravedno svrstane u grupu „parafiskalnih nameta". Među ovim prihodima nalaze se i takse za registraciju motornih vozila koje lokalne samouprave namenski koriste za održavanje lokalnih puteva na svojoj teritoriji. Nakon smanjenja pomenutih taksi  u oktobru prošle godine obim sredstava za održavanje saobraćajnica po ovom osnovu  značajno je umanjen i u jednom broju opština  on sada iznosi tek trećinu potrebnih prihoda. Procenu o potrebni sredstvima za održavanje lokalnih puteva, lokalne samouprave izvode polazeći od podataka Ministarstva finansija i privrede, koje je procenilo da je za 6.000 km regionalnih puteva čije je održavanje od skora odgovoran lokalni nivo vlasti,  potrebno 500.000 dinara po kilometru puta.

Želimo da istaknemo da SKGO podržava princip da javne vlasti budu odgovorne za svoj rad, ali i da skrenemo pažnju da, kada je reč o lokalnim putevima, putari ne mogu biti odgovorni za saobraćajne nesreće zbog lošeg stanja kolovoza ukoliko nemaju dovoljno novca da puteve održavaju i popravljaju.

Podsećamo da je SKGO od samog početka upozoravala da će smanjivanje prihoda od taksi za registraciju vozila indirektno uticati i na ugrožavanje bezbednosti lokalnih saobraćajnica.

Upravo zato ponovo tražimo da se drugačije uredi pitanje finansiranja održavanja lokalnih puteva. Uvažavajući principe decentralizacije za koje se SKGO zalaže, predlažemo da se dodatno razmotri postojeće ograničenje iznosa takse za registraciju motornih vozila. Kako lokalne samouprave naplaćuju ovu taksu građanima i iz nje finansiraju održavanje lokalnih puteva, one treba da imaju i slobodu odlučivanja o visini takse koja treba da odgovara finansijskim potrebama za održavanje saobraćajnica na lokalu. U skladu sa tim, politiku svake lokalne vlasti i efekte prikupljenih sredstava, treba da kroz kvalitet lokalnih puteva, mere građani lokalnih zajednica koji to održavanje kroz plaćanje taksi za registraciju i finansiraju.