Vesti

Inicijativa opštine Majdanpek za izmenu čl. 133 Zakona o planiranju i izgradnji

Sastanak opština i gradova povodom inicijative opštine Majdanpek za izmenu čl. 133 Zakona o planiranju i izgradnji, održan je u utorak, 22. januara 2013. godine u prostorijama SKGO. Inicijativa se odnosi na davanje većih ovlašćenja lokalnim samoupravama za izdavanje građevinskih dozvola za pojedine objekte u granicama zaštićenih područja (nacionalni parkovi, zaštićena prirodna dobra od izuzetnog značaja, kao i nepokretna kulturna dobra).

Na sastanku su bili prisutni predstavnici opština Bajina Bašta, Šid, Inđija, Beočin, Sremski Karlovci, Majdanpek, Raška, Surdulica i gradova Novi Sad, Novi Pazar i Čačak, kao i predstavnica Sekretarijata za urbanizam AP Vojvodine. Podršku inicijativi pružile su i opštine Golubac, Kladovo i Knjaževac.

Svi prisutni gradovi i opštine na svojoj teritoriji imaju zaštićena prirodna i nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja, zbog čega su im delimično uskraćene nadležnosti za izdavanje građevinskih dozvola za pojedine vrste objekata. Objekti pobrojani u čl. 133 Zakona o planiranju i izgradnji, grade se po složenijoj proceduri, uz pribavljanje kompleksnije tehničke dokumentacije, što predstavlja dodatni trošak za investitore i često podrazumeva dugotrajno rešavanje. Opštine i gradovi smatraju da im se može poveriti nadležnost za izdavanje građevinskih dozvola i za ove objekte, s obzirom da je obezbeđena nadzorna funkcija države kroz postupak izrade i usvajanja urbanističkih planova, kao i kroz posebne uslove zaštite.

Svi prisutni predstavnici gradova i opština podržali su inicijativu opštine Majdanpek da se resornom ministarstvu predloži izmena čl. 133 Zakona o planiranju i izgradnji, čime bi se lokalnim samoupravama poverila nadležnost za izdavanje građevinskih dozvola i u zaštićenim područjima, ukoliko je ta vrsta izgradnje predviđena odgovarajućim prostornim i urbanističkim planovima.

Poyivamo opštine i gradove da dostave pismene predloge za detaljnije definisanje inicijative, da bi istom bili obuhvaćeni i objekti koji se grade u blizini nepokretnih kulturnih dobara, kao i da se odlučivanje državnih organa po ovim zahtevima ograniči prekluzivnim rokovima.