Vesti

Organizovan dijalog gradonačelnika u Beču

U okviru Programa urbanog partnerstva Instituta Svetske Banke i Republike Austrije, u Beču je u periodu od  23. do 25. januar održan dijalog gradonačelnika na temu „Ka većoj transparentnosti i odgovornosti". Program urbanog partnerstva ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih uprava u regionu jugoistočne Evrope, a ovom prilikom gradonačelnicima su predstavljeni neki od rezultata programa. Takođe, vođen je dijalog sa nekolicinom bivših uspešnih gradonačelnika velikih evropskih gradova (Barselona, Torino, Poznanj) na temu urbane transformacije, vizije razvoja, uključivanja građana u proces odlučivanja i slično. Domaćin skupa, grad Beč, ugostio je učesnike skupa na prijemu u gradskoj kući (Rathaus).

Dijalog sa zvaničnicima gradova iz jugoistočne Evrope na temu liderstva i izazova urbanog mendžmenta tematski je bio fokusiran, na dobro upravljanje, lokalne finansije i urbanističko planiranje.

Ovom prilikom Goran Ješić, potpredsednik Vlade AP Vojvodina i bivši predsednik opštine Indjija, predstavio je instrumente transparentne uprave u lokalnoj administarciji Inđije, po čemu je ova opština postala poznata u regionu i šire. Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić učestvovao je u panel diskusiji o ulozi lokalnih lidera u kreiranju vizije razvoja grada, a predstavnica Urbanističkog zavoda grada Beograda i predsednica planske komisije Beograda Žaklina Gligorijević predstavila je nalaze procene stanja urbanističkog planiranja i upravljanja zemljištem u Beogradu, sa merama potrebne intervencije u ovom sektoru na nacionalnom i lokalnom nivou.

Delegaciju Srbije činili su predstavnici Novog Sada, Niša (Medijana), Subotice, Urbanističkog zavoda grada Beograda, Ministarstva finansija, Vlade AP vojvodine, Stalne konferencije gradova i opština, kao i predstavnici civilnog sektora.