Vesti

Studija o mogućnostima finansiranja urbane infrastrukture

Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština u Srbiji izradila je u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO" koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) Studiju o mogućnostima finansiranja urbane infrastrukture kroz zahvatanje dodatne vrednosti nekretnina (value capture) u Srbiji. Ova studija predstavlja doprinos SKGO stručnoj debati o svrsishodnosti postojanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, kao izvora finansiranja izgradnje komunalne infrastrukture u lokalnoj samoupravi.

U prethodnom periodu učestale su najave iz Ministarstva građevinarstva i urbanizma da će se izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, naknada za uređenje građevinskog zemljišta plaćati prilikom izdavanja upotrebne a ne građevinske dozvole. Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština u Srbiji već se oglašavala u javnosti i medijima po ovom pitanju, skrećući pažnju da je ovakvo rešenje, iako naizgled povoljno za investitore, veoma nepovoljno za celokupni razvoj lokalnih zajednica. Takođe, sve češće se naknada za uređenje građevinskog zemljišta neopravdano svrstava u grupu takozvanih „parafiskalnih" nameta i postavlja se pitanje neophodnosti njenog postojanja.

U tekstu studije na sistematski i kritičan način pristupa se pitanju legitimnosti lokalnih vlasti da zahvate deo vrednosti nekretnina za čije stvaranje su odgovorne i njenog daljeg investiranja u projekte od opšteg značaja. U narednom periodu, ova studija biće predstavljena u javnosti kao doprinos SKGO odbrani argumenata za zadržavanje postojećih ili uvođenje novih, savremenijih, zakonskih rešenja vezanih za plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

Za više informacija možete se obratiti Klari Danilović, savetnici za urbanizam i stanovanje, na broj: 011/3223-446 ili putem mejla na adresu klara.danilovic@skgo.org.

 Tekst studije >>>