Vesti

CEMR pokrenuo vebsajt za promociju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou

Savet evropskih opština i regiona (CEMR) kreirao je vebsajt za podršku evropskim opštinama i regionima koji rade na promovisanju ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnom nivou. Adresa ove veb prezentacije je www.charter-equality.eu.

Ovaj vebsajt je izrađen u okviru posmatranja realizacije Evropske povelje za ravnopravnost žena i muškaraca u lokalnom životu, a dostupan je i na francuskom i engleskom jeziku. Vebsajt sadrži:

  • Smernice za izradu, sprovođenje i praćenje akcionog plana za ravnopravnost na lokalnom nivou, kao što je plan grada Malmea da integriše pitanje rodne ravnopravnosti u sve svoje aktivnosti, inicijative i usluge do 2013. Malme radi na obezbeđivanju jednake raspodele resursa, moći i uticaja među ljudima svih polova i porekla, uključujući i pitanje zapošljavanja i uslova rada.
  • Atlas posvećen ovoj oblasti koji omogućava korisnicima da otkriju opštine koje su potpisale Evropsku povelju, na primer u Italiji ili Španiji. Korisnici će takođe moći da se konsultuju i preuzmu neke od najinovativnijih akcionih planova izrađenih od strane lokalnih vlasti u Evropi.
  • Onlajn platformu za razmenu koja omogućuje opštini, na primer u Rumuniji, da sazna kao je neki grad, na primer u Francuskoj, osmislio i kako realizuje akcioni plan za ravnopravnu zastupljenost muškaraca i žena u lokalnoj upravi. Ova platforma takođe omogućuje da ove dve lokalne vlasti uspostave partnerstvo u oblasti ravnopravnosti ukoliko žele da nastave da rade zajedno.
  • Informacije kako bi korisnici saznali više o tome kako njihova opština može da postane grad za primer u oblasti ravnopravnosti, dok istovremeno više saznaje o Povelji i raznim pitanjima koje ona pokriva.

Ovaj veb sajt je još uvek u izradi i dalje će se izrađivati u narednim mesecima, pa će na ovaj način biti dostupni mesečni onlajn bilten, pretragu za pronalaženje najboljih praksi koje se sprovode na lokalnom nivou, kao i informacije o mogućnostima finansiranja u vašoj zemlji.

Sajt je pokrenut na međunarodnoj konferenciji o rodnoj ravnopravnosti - prioritetu globalnog razvoja, organizovanoj u saradnji sa CEMR na inicijativu Bertrana Delanoa, gradonačelnika Pariza, i Ane Idalgo, prve zamenice gradonačelnika Pariza i predsednice Odbora za rodnu ravnopravnost Ujedinjenih gradova i lokalnih vlasti (UCLG), svetske organizacija lokalnih vlasti.

Osnovne informacije:
Posmatranje realizacije Evropske povelje za ravnopravnost žena i muškaraca u lokalnom životu pokrenuto je 2012. godine, uz finansijsku podršku švedske vlade, posredstvom Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona (SALAR). Ono ima za cilj praćenje sprovođenja Evropske povelje CEMR o ravnopravnosti žena i muškaraca u lokalnom životu, koji sada ima preko 1300 potpisnika među opštinama i regionima. Potpisivanjem povelje, lokalne i regionalne vlasti obavezuju se za princip jednakosti između muškaraca i žena i sprovođenje obaveza predviđenih u okviru Povelje na terenu.