Vesti

GIZ IMPACT projekat izabrao pet pilot opština

Potpisan trojni sporazum o saradnji u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama između Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju) i opština Aleksandrovac, Bela Crkva, Krupanj, Kuršumlija i Svilajnac

Državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, gospodin Vladan Zdravković, gospodin Klaus Šmit, vođa GIZ IMPACT projekat, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ (GmbH) i pet opština - Aleksandrovac, Bela Crkva, Krupanj, Kuršumlija i Svilajnac potpisale su danas u Beodragu sporazume o saradnji u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Ovih pet opština su postale direktni korisnici GIZ IMPACT projekta, od ukupno 15 koje su bile u najužem izboru, posle tromesečnih obuka i detaljne evaluacije njihovih organizaciono-upravljačkih, tehničkih i finansijskih kapaciteta. Dodatnih 10 opština (Alibunar, Apatin, Bogatić, Gadžin Han, Knić, Ljubovija, Merošina, Ražanj, Sokobanja i Vrnjačka banja) dobiće status privilegovanog partnera u smislu delimične tehničke podrške.

Cilj ovih sporazuma je osnaživanje kapaciteta opština u planiranju i rešavanju problema u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i primena inovativnih i ekonomski isplativih rešenja kroz koncept cirkularne ekonomije u kojoj se otpad i otpadne vode koriste kao resursi za reciklažu, ponovnu upotrebu ili proizvodnju energije.

Projekat je počeo u 2012. godini, trajaće do decembra 2017. i biće realizovan u dve faze, a svaka će trajati tri godine. Budžet projekta za prvu fazu (do 2014.) je 2,4 miliona evra. Partneri u sprovođenju GIZ IMPACT projekta su i Republička direkcija za vode, Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) i Stalna konferencija gradova i opština.

U prvoj fazi IMPACT projekta do kraja 2014. godine opštine će intenzivno raditi na planiranju i izradi strategije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama na osnovu izvedene početne procene stanja, a u drugoj fazi projekta težište će biti na razvijanju ekonomski isplativih i u našim uslovima primenljivih rešenja, čije će izvođenje biti finansirano od strane nacionalnih i međunarodnih fondova. Glavni ciljevi su da ovih pet opština usklade upravljanje otpadom i otpadnim vodama sa zakonodavstvom EU.

Građani će kroz razne akcije i svoje direktno učešće podići svesti o značaju zaštite životne sredine ne samo u pogledu zdravijeg okruženja, već i u pogledu ekonomskog razvoja opštine stvaranjem novih radnih mesta u sektoru reciklaže, dobijanja energije iz biomase i drugih vrsta otpada.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je organizacija za međunarodnu saradnju koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Kao implementaciona organizacija Vlade Savezne Republike Nemačke, GIZ već više od 10 godina predstavlja pouzdanog partnera u pružanju podrške javnom, privatnom i civilnom sektoru u Republici Srbiji. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć kao i putem fondova EU izdvojila za Srbiju 1,4 milijarde evra, što predstavlja najveći pojedinačni iznos razvojne pomoći koji je neka država uputila Srbiji.