Vesti

Održana IX sednica Predsedništva SKGO

Deveta sednica Predsedništva SKGO održana je u Beogradu, 6. februara 2013. godine. Sednicom je predsedavao Saša Paunović, predsednik SKGO i predsednik opstine Paraćin.

Članovi Predsedništva u prvom delu sednice usvojili su: Zapisnik sa 8. sednice, Izveštaj generalnog sekretara o radu SKGO u periodu između 12. decembra 2012. godine i 6. februara 2013. godine, Akcioni plan za implementaciju Strateškog plana SKGO u 2013. godini i verifikovali Zapisnik 40. skupštine SKGO

U drugom delu sednice, prisutni članovi Predsedništva razmatrali su predlog Pravilnika o načinu utvrđivanja predloga kandidata i predlaganja člana Komisije za imenovanja jedinice lokalne samouprave koji mora biti imenovan na predlog Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije, koji je nakon kratke diskusije i usvojen. Nakon predstavljanja dokumenta "Jedinstvena metodologija cena komunalnih usluga kao osnova održivog funkcionisanja sistema", Predsedništvo se složilo da se ova metodologija prvo testira u određenom broju lokalnih samouprava, a da se nakon prikupljenih rezultata testiranja koje bi sproveo Odbor za komunalne delatnosti SKGO preko Radne grupe, pristupi usvajanju ove metodologije kao modela koji opštine i gradovi mogu da koriste u budućnosti, ukoliko se rezultati testiranja pokažu kao dobri. Takođe, u ovom delu sednice, članovi Predsedništva su bez rasprave, usvojili i Platformu o reformi sistema održavanja stambenih zgrada u etažnom vlasništvu koja će predstavljati osnov za dalje delovanje SKGO u vezi ovih pitanja, kao i Odluku o formiranju Mreže Eko-poverenika i Odluku o formiranju Mreže za lokalne finansije, sa ciljem stavranja mogućnosti da se lokalne samouprave međusobno upoređuju i saznaju u kojim oblastima zaštite životne sredine i lokalnih finansija su uspešne, a koje oblasti treba dalje da unapređuju. Generalno, mreže kao mehanizam poređenja između lokalnih samouprava treba da dovedu do identifikacije najbolje prakse u rešavanju problema koji se javljaju prilikom sprovođenja nadležnosti kako u oblasti zaštite životne sredine, tako i u oblasti lokalnih finansija.

Predsedništvo SKGO je informisano o Inicijativi koju je podnela opština Majdanpek u vezi izmene člana 133. Zakona o planiranju i izgradnji u cilju davanja većih ovlašćenja jedinicama lokalne smouprave za izdavanje građevinskih dozvola u granicama zaštićenih prirodnih dobara i nepokretnih kulturnih dobara. U vezi ove inicijative, Predsedništvo je prihvatilo predlog opštine Majdanpek da se oformi Radna grupa koju će činiti - predstavnici SKGO, opštine Majdanpek i grada Novog Pazara, koji će predmetnu Inicijativu obrazložiti na sastanku u Ministarstvu građevinarstva i urbanizma, a zatim i dalje pregovarati o modalitetima za izmenu člana 133. Zakona o planiranju i izgradnji.

U nastavku skupa, članovi Predsedništva usvojili su Odluku o izmeni odluke o imenovanju delegacije SKGO u Političkom komitetu Saveta opština i regiona Evrope, a utvrđen je i Predlog SKGO za imenovanje članova i zamenika članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope koji je upućen Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave, nakon čega sledi saglasnost Vlade Republike Srbije. Utvrđen je i sastav delegacije koji će predstavljati SKGO na VIII Generalnoj skupštini Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS), koja će biti održana u periodu od 19-20. aprila 2013. godine u Skoplju.

Imajući u vidu da ove godine SKGO slavi 60 godina postojanja i rada, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO članove Predsedništva informisao je o aktivnostima koje će biti preduzete tokom cele godine u cilju proslavljanja ovog značajnog jubileja.