Vesti

Održana konferencija „Rodna ravnopravnost, prioritet za globalni razvoj“

Međunarodna konferencija „Rodna ravnopravnost, prioritet za globalni razvoj" održana je 31. januara i 1. februara u Parizu u Gradskoj kući. Na konferenciji je učestvovalo više od 200 osoba, uglavnom žena iz celog sveta koje su izabrane na lokalnom nivou, predstavnice organizacija koje se bave rodnom ravnopravnošću, Stejt departmenta, gradonačelnik Pariza i predstavnici CEMR-a i UCLG, UN-Women, itd.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe, a govorili su još i njegova zamenica koja predsedava UCLG Odborom za rodnu ravnopravnost Anne Hidalgo, a zatim i mnoge ugledne liderke sa lokalnog nivoa: gradonačelnica Santijaga, Sofije, Manaqua (Nikaragva), Almera (Holandija), ministarka za ravnopravnost iz Senegala, zamenica gradonačelnika Kjota, Buenos Airesa, predsednica NALRA (Norveška asocijacija gradova i opština), francuska ministarka za prava žena, švedska sekretarka u Ministarstvu za rodnu ravnopravnost, predstavnica Švedske asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti.

Tri glavne teme konferencije bile su: učešće žena u procesima odlučivanja na lokalnom nivou, uloga žena u inovativnom finansiranju i pristupu uslugama na lokalnom nivou i gradovi bezbedni za žene. Tokom konferencije lansiran je i vebsajt Opservatorije za primenu Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti: http://www.charter-equality.eu/. Zvanično puštanje u rad ovog onlajn alata najavila je zamenica gradonačelnika Stokholma Ema Samuelson.

Na kraju konferencije usvojena je Globalna agenda za ravnopravnost muškaraca i žena kojom su se svi učesnici i i učesnice obavezali da će nastaviti posvećen rad za ravnopravnost žena i muškaraca u društvu, jer kako je rekla Anne Hidalgo: kada žene napreduju u društvu, napreduje i ono samo.