Vesti

Sastanak Političkog Komiteta CEMR

Sastanak Političkog  Komiteta Saveta evropskih opština i regiona (CEMR), održan je u Parizu 30. januara 2013. godine, na poziv grada Pariza. Domaćin skupa i zamenik gradonačelnika Pariza Ane Hidalgo započela je raspravu sa pohvalom rada CEMR u oblasti rodne ravnopravnosti, a naročito je istakla formiranje Posmatračke pozicije za Evropsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca u lokalnoj zajednici i pozvala članove Političkog komiteta da se pridruže lansiranju vebsajta ove pozicije tokom Globalne konferencije o ženama izabranim predstavnicama na lokalnom nivou 1. februara. U skladu sa pravilima Povelje, Politički komitet je izmenio svoj Pravilnik o radu, u cilju unapređenja zastupljenosti muškaraca i žena u svojim političkim telima, tako što je proporcija sada povećana na minimum 40% zastupljenosti po polu. Nacionalna delegacija će morati da poštuje ovu ravnotežu kada određuje nove članove nakon narednih lokalnih ili regionalnih izbora u svojim zemljama.

Politički komitet je odobrio dva nova zahteva za članstvo: Kongres lokalnih vlasti iz Moldavije (CALM) i ukrajinsko Udruženje distrikta i regionalnih saveta (UADRC). CEMR sada ima 57 članica nacionalnih asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti iz  41 zemlje. Politički komitet je usvojio nacrt budžeta i radni plan za 2013. godine i odobrio odluku o zatvaranju kancelarije CEMR u Parizu.

Konačno, dve debate su organizovane ovom prilikom, prva o potencijalnim post-kriznim institucionalnim modelima za Evropu i druga o doprinosu lokalnih samouprava novom modelu razvoja u Evropi i svetu.

Predstavnici SKGO u Političkom komitetu CEMR Dubravka Bulovan-Bengin, član veća grada Zrenjanina i Dr Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca učestvovali su na sastanku Političkog komiteta, kao i na pratećoj konferenciji o rodnoj ravnopravnosti.

Za više informacija, možete kontaktirati Aleksandru Milić, šeficu Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju elektronskim putem na aleksandra.milic@skgo.org.