Vesti

Završna konferencija programa EXCHANGE 3

Završna konferencija programa Exchange 3 biće održana 27. februara 2013. godine u hotelu Hajat u Beogradu, sa početkom u 11 časova. Program EXCHANGE 3 predstavlja nastavak akcija i mera koje su započete u okviru programa EXCHANGE 1 i EXCHANGE 2, i usmeren je ka uvođenju EU modela u funkcionisanje i poboljšanje kapaciteta i efikasnosti lokalnih samouprava u Srbiji.

Ukupna vrednost programa iznosila je 13 miliona evra, od čega je 11 miliona kroz grantove opredeljeno za finansiranje opštinskih projekata, a 2 miliona evra je vrednost ugovora sa Stalnom konferencijom gradova i opština. Program Exchange 3 finansirala je Evropska unija, njime je rukovodila Delegacija Evropske unije u Srbiji, sprovodila ga je Stalna konferencija gradova i opština, a trajao je tri godine, od marta 2010. do marta 2013.

Realizacijom, program EXCHANGE 3 doprineo je jačanju kapaciteta lokalnih samouprava u Srbiji za dalje učešće u procesu decentralizacije u skladu sa standardima Evropske unije.

Korisnici:

  • Direktan korisnik programa Exchange 3 bila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)
  • Krajnji korisnici programa bili su gradovi i opštine u Srbiji i njihovi građani kao korisnici poboljšanih usluga svojih lokalnih samouprava.

 

Program je realizovan u periodu od 2010. do 2013. godine kroz pet komponenti:

  1. Komponenta 1: SLOR i SLAP - pružena je podrška opštinama u izradi strategija održivog razvoja (SLOR) i pripremi infrastrukturnih projekata (SLAP informacioni sistem)
  2. Komponenta 2: opštinske finansije - pružena je podrška gradovima i opštinama u procesu unapređenja rada opštinskih finansija i uvođenje programskog (višegodišnjeg) planiranja
  3. Komponenta 3: koordinacija i obuke - ojačana je uloga SKGO u koordinaciji i realizaciji obuka namenjenih lokalnim samoupravama
  4. Komponenta 4: Exchange 3 grant šema - uspešno je sprovedena Exchange 3 grant šema kroz dva poziva za podnošenje projekata
  5. Komponenta 5: programiranje - ostvarena je podrška procesu programiranja donatorske pomoći u oblasti razvoja lokalnih zajednica.

U okviru Komponente 4, Exchange 3 grant šema, realizovano je 67 gradskih/opštinskih projekata kroz dva poziva za podnošenje predloga projekata. U realizaciji projekata ukupno je učestvovalo 110 gradova i opština u Srbiji, bilo kao nosioci projekta ili kao partneri, kao i 31 partnerska lokalna samouprava iz Evropske unije.

Takođe, u okviru programa je lokalnim samoupravama pružena podrška u izradi Strategija lokalnog održivog razvoja, ponuđen je SLAP sistem za evaluaciju infrastrukturnih projekata, pružena podrška u procesu unapređenja opštinskih finansija i uvođenja programskog budžetiranja, organizovan je veliki broj obuka za zaposlene u lokalnim samoupravama na razne teme i pružena je podrška u procesu programiranja donatorske pomoći.

Za sve informacije o završnoj konferenciji, kao i za prijavu učešća, možete se obratiti Saneli Veljkovski elektronskim putem na adresu sanela.veljkovski@skgo.org. Rok za prijavu učešća je 20. februar 2013. godine.