Vesti

X sednica Predsedništva SKGO

Deseta sednica Predsedništva SKGO, održana je 14. februara u Beogradu, a sednicom je predsedavao Saša Paunović, predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin.

Imajući i vidu da, je sednica Predsedništva sazvana u cilju razmatranja amandmana SKGO na Predlog zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, kao i razmatranja Nacrta zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, sednici Predsedništva su kao gosti prisustvovali: Predrag Vučić, gradski sekretar Sekretarijata za legalizaciju Grada Beograda i Dragana Mladenović, rukovodilac Grupe za takse i naknade pri Fiskalnom sektoru u Ministarstvu finansija i privrede Vlade Republike Srbije.

U okviru sednice, članovi Predsedništva ukratko su upoznati sa predlogom amandmana koje je pripremila Stručna služba SKGO na Predlog zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, sa amandmanima Grada Beograda u vezi pomenutog Predloga zakona, kao i sa stavovima Grada Vranja i stavovima Agencije za borbu protiv korupcije koji su izneti u Izveštaju na Nacrt zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole i koji predstavlja analizu na rizike od korupcije. Nakon diskusije, Predsedništvo je usvojilo sve amandmane, koji će u prečišćenoj verziji biti dostavljeni Odboru za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Narodne skupštine Republike Srbije, uz zahtev da predstavnici SKGO učestvuju na sednici pomenutog Odbora kada bude razmatran predlog zakona. Takođe, Predsedništvo je usvojilo i zaključak da se podržavaju stavovi Agencije za borbu protiv korupcije koji su izneti u Izveštaju na Nacrt navedenog zakona.

Nakon toga, predsedavajući je članove Predsedništva upoznao sa novinama koje donosi Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, i u vezi sa tim, još jednom posebno istakao, da predstavnici SKGO treba da budu uključeni u izradu jednog ovakvog Zakona, kao i u izradu podzakonskih akata koji će pratiti ovaj Zakon. Povodom ovog Nacrta zakona, Predsedništvo SKGO je prihvatilo predlog da Stručna služba SKGO uobliči jedan tekst sa stavovima, predlozima i mogućim amandmanima na Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, sa ciljem da jedan takav dokument služi predstavnicima SKGO kao osnova za učešće u javnoj raspravi, kada ona bude otvorena o ovom Nacrtu zakona.