Vesti

Održana završna konferencija programa Exchange 3

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije, organizovale su 27. februara 2013. godine, u hotelu Hajat, završnu konferenciju programa Exchange 3 koji je finansirala Evropska unija.

Program je trajao tri godine, od marta 2010. do marta 2013. godine i sastojao se od pet komponenti. U okviru ovog programa, izabrani gradovi i opštine dobili su strategije lokalnog održivog razvoja, u Novom Sadu i Pančevu emitovane su prve municipalne obveznice, a ojačan je i dijalog centralnih i lokalnih vlasti kroz učešće u radu Komisije za finansiranje lokalne samouprave. Takođe, održano je 27 regionalnih obuka za više od 700 zaposlenih iz 118 gradova i opština, a unapređeni su i radni procesi i usluge u 11 lokalnih samouprava kroz realizaciju paketa podrške opštinama. U okviru Exchange 3 grant šeme realizovano je 67 gradskih i opštinskih projekata, a ukupno 110 gradova i opština iz Srbije učestvovalo je u sprovođenju projekata kao nosioci ili kao partneri u realizaciji, a u okviru projektnih aktivnosti unapređena je saradnja sa 31 gradom iz Evropske unije. Ukupna vrednost programa bila je 13 miliona evra, od kojih je 11 miliona bilo namenjeno za sprovođenje gradskih/opštinskih projekata.

Prisutnim predstavnicima gradova i opština obratili su se Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave. Učesnici konferencije su izrazili zadovoljstvo realizovanim aktivnostima na programu i naznačili važnost ovog i sličnih programa za razvoj lokalne samouprave.   

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, u uvodnom obraćanju naglasio je značaj sve tri faze programa Exchange 3 kroz koje su gradovi i opštine u Srbiji uspeli da uvedu bolje standarde u radu i poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju gradovi.

Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Republici Srbiji, najavio je nastavak podrške Evropske unije Srbiji na putu ka evropskim integracijama, a posebno u oblasti unapređenja kapaciteta usluga lokalnih zajednica. Ambasador Dežer je najavio i novi paket pomoći vredan šest miliona evra koji će biti realizovan kroz Exchange 4 program.

Jake lokalne samouprave su preduslov za poboljšanje života građana, izjavila je ministarka Verica Kalanović, i dodala da je potrebno ojačati lokalne samouprave i zbog činjenice da se preko 80 odsto propisa iz EU direktno primenjuje na lokalnom nivou.

Na konferenciji su nagrađeni i predstavljeni najbolje realizovani projekti iz Exchange 3 grant šeme, i to:

  • Projekat „Kontakt centar za rad sa građanima - bolji kvalitet života", koji je sproveo grad Kruševac
  • Projekat „Unapređenje zaštite životne sredine kroz efikasnije upravljanje čvrstim otpadom", koji je sprovela opština Beočin i
  • Projekat „Stvaranje uslova za ruralni razvoj Opštine Ub", koji je sprovela opština Ub.

Proces izrade strategije održivog razvoja predstavila je Erika Kudlik, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Subotice.

Olivera Simović, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Novog Sada, predstavila je iskustva u procesu emisije municipalnih obveznica, dok su Vera Grkavac i Maja Pavlov, predstavnice grada Novog Sada, predstavile rezultate u okviru paketa podrške gradovima i opštinama.

U okviru završne konferencije organizovana je i izložba promotivnih materijala koje su u sklopu projektnih aktivnosti napravili gradovi i opštine koji su implementirali projekte u okviru Exchange 3 grant šeme.

Preuzmite fotografije visoke rezolucije (3GB) ovde >>>