Vesti

Sigurnije finansiranje infrastrukturnih projekata


U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) 16. aprila 2009. godine organizovana je prezentacija SLAP informacionog sistema. Informacioni sistem je razvijen od strane Programa podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave (MISP), u saradnji sa SKGO i uz pomoć Delegacije Evropske komisije u Republici Srbiji.


SLAP sistem je baza podataka čiji je osnovni cilj pružanje efikasne pomoći gradovima/opštinama u Srbiji pri identifikaciji infrastrukturnih projekata i konkurisanju za finansijsku podršku iz međunarodnih i domaćih izvora, za izradu studija izvodljivosti i sprovođenje projekata. SLAP sistem omogućava gradovima/opštinama da online popunjavaju podatke koji se odnose na infrastrukturne projekte, što sistem bodovanja i odabira infrastrukturnih projekata čini transparentnijim nego ikad. Najbolji projekti u SLAP sistemu predstavljaju se zajednici donatora i domaćih partnera, u cilju dobijanja finansijske podrške za izradu kompletnih projektnih studija izvodljivosti, investiranje i implementaciju projektnih predloga.


Na prezentaciji su govorili: Gordana Lazarević, pomoćnica ministarke, Ministarstvo finansija, Duško Radaković, državni sekretar, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO i Ferenc Simon, šef operacija Delegacije Evropske komisije u Republici Srbiji.


Nakon zvanične promocije SLAP sistema, Stalna konferencija gradova i opština će, u saradnji sa regionalnim agencijama za razvoj, organizovati promotivnu turneju u okviru koje će tokom perioda od tri nedelje (od 27. aprila do 15. maja) predstaviti SLAP sistem svim opštinama na teritoriji Srbije.