Vesti

SKGO učestvovala u unapređenju “zakona o katastarskoj legalizaciji”

Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, poznatiji kao „zakon o katastarskoj legalizaciji" stupio je na snagu 16. marta 2013. godine. Konačna verzija ovog propisa značajno se razlikuje od predloga zakona koji je upućen u skupštinsku proceduru.

Imajući u vidu značaj ovog propisa za jedinice lokalne samouprave, a posebno moguće posledice primene pojedinih odredbi ovog propisa na lokalne samouprave, Stalna konferencija gradova i opština uključila se i dala doprinos tome da se odredbe ovog propisa unaprede.

U februaru ove godine, Predsedništvo SKGO usvojilo je set amandmana na Predlog zakona koji su se odnosili prvenstveno na otklanjanje potencijalnih koruptivnih odredbi, kao i na ublažavanje negativnih posledica na prihode lokalne samouprave. Amandmani su upućeni resornom Odboru Narodne skupštine za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

Na poziv predsednika resornog Odbora Narodne skupštine Dejana Radenkovića, predstavnici SKGO imali su mogućnost da narodnim poslanicima bliže pojasne amandmane i razloge za njihovo podnošenje. Kao krajnji ishod, a nakon konstruktivne rasprave u parlamentu, usvojeni propis sadrži nekoliko unapređenih odredbi koje su, između ostalog, rezultat predloga SKGO. Tako je u članu 1. Zakona navedeno ograničenje površine objekata koje će biti predmet ovog zakona, pa se po posebnim uslovima može upisati pravo svojine na stambenim objektima do 300m2, stanovima do 200m2, poslovnim i zanatskim objektima do 100m2. Značajno unapređenje u odnosu na izvorni tekst je i to što će se rešenja o upisu prava svojine dostavljati i nadležnom organu lokalne samouprave, kao i to da vlasnici bespravno izgrađenih objekata na tuđem zemljištu neće moći upisati pravo svojine na zemljištu dok sa vlasnikom zemljišta ne regulišu odnose.

Posebno je značajno da objekti koji su na ovaj način evidentirani u katastru nepokretnosti neće moći biti otuđeni bez potvrde nadležne opštinske uprave da je plaćena naknada za uređenje građevinskog zemljišta, što znači da će vlasnici objekata morati naknadno da sprovedu postupak pribavljanja građevinske dozvole. Na ovaj način donekle su predupređeni izuzetno nepovoljni efekti po budžete lokalnih samouprava.

Sada je pred jedinicama lokalne samouprave veliki zadatak da u roku od 90 dana dostave sve podnete zahteve za legalizaciju iz prethodnih godina područnim jedinicama Republičkog geodetskog zavoda, koje će biti zadužene da dalje sprovode postupke upisa prava svojine po posebnim uslovima.