Vesti

58 gradova i opština podržalo akciju „Sat za našu planetu”


Stalna konferencija gradova i opština i ove godine podržala je najveću volontersku akciju „Sat za našu planetu" koja se održava po peti put u Srbiji u organizaciji WWF - Svetskog fonda za prirodu. Ove godine u našoj zemlji akciju je podržao do sada najveći broj učesnika - 58 gradova i opština, 38 škola i 44 organizacije civilnog društva, mnoge kompanije, brojni mediji i veliki broj pojedinaca. Centralne manifestacije održane su u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Posetioci centralnog događaja „Sata za našu planetu", održanom u Studentskom parku u Beogradu, zajedno sa volonterima mogli su da učestvuju u formiranju simboličnog znaka akcije od sveća. Na štandu WWF-a mogli su da izračunaju sopstveni ekološki otisak i saznaju kako da promenom svakodnevnih navika smanje potrošnju struje i emisiju ugljen-dioksida. Svojim nastupom u Studentskom parku, podršku ovogodišnjoj akciji dao je i beogradski hor „Horkestar".


„Trošimo više od 50% prirodnih resursa u odnosu na one koje imamo i ako tako nastavimo, neće nam biti dovoljne ni 2 planete" - izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa za Srbiju. „Neophodno je da održivo koristimo električnu energiju i druge resurse i da smanjimo ekološki otisak, jer time ublažavamo posledice klimatskih promena i doprinosimo očuvanju prirode", rekla je Duška Dimović.

„Sat za našu planetu" u Srbiji podržali su: Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava grada Beograda - Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Grad Novi Sad, kao i brojne škole, organizacije civilnog društva i kompanije.

Širom Srbije isključena su svetla na brojnim zgradama i znamenitostima. U Beogradu je isključena dekorativna rasveta na zdanjima Starog dvora, Skupštine i Vlade Srbije, na Kalemegdanskoj tvrđavi, Trgu Republike, Hramu Svetog Save, Tornju na Avali, na mostovima i mnogim drugim zgradama. U Novom Sadu, ukrasna rasveta je isključena na zgradi Srpskog Narodnog Pozorišta, Petrovaradinskoj tvrđavi, Novosadskom univerzitetu, mostu Duga i drugim zdanjima, a u Nišu na Narodnom pozorištu, Tvrđavi, trgovima i drugim objektima.

Ove godine u akciji učestvovali su: Beograd, Aranđelovac, Bački Petrovac (MZ Kulpin, MZ Maglić), Bečej, Beočin, Bor, Čačak, Ćićevac, Dimitrovgrad, Majdanpek (MZ Donji Milanovac), Ivanjica, Požarevac (GO Kostolac), Koceljeva, Kovačica (MZ Crepaja, MZ Debeljača, MZ Idvor, MZ Padina, MZ Samoš, MZ Uzdin), Kragujevac, Kraljevo, Kučevo, GO Mladenovac, GO Lazarevac, Leskovac, Niš, Novi Sad, Nova Pazova, Pančevo, Paraćin, Pirot, Požarevac, Prokuplje, Sombor (MZ Bački Monoštor, MZ Stanišić), Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Subotica, Surdulica, Šid, Trstenik, Veliko Gradište, Velika Plana, Vrnjačka banja, Zaječar, Zrenjanin, Žabari, Žabalj (MZ Čurug, MZ Đurđevo, MZ Gospođinci) i Inđija (MZ Beška).

SKGO zahvaljuje gradovima i opštinama koji su podržali ovu akciju i doprineli promociji ideje očuvanja životne sredine.