Vesti

Održana zajednička sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost

Zajednička sednica Odbora za zaštitu životne sredine i Odbora za energetsku efikasnost Stalne konferencije gradova i opština održana je u Inđiji, 21. marta 2013. godine. Opština Inđija, koja nije članica ni jednog od ova dva odbora, pružila je gostoprimstvo i savršene uslove za rad učesnicima ovog sastanka.

Povod za organizaciju zajedničke sednice u Inđiji bila je poseta postrojenju Energozelena, koji prerađuje otpad životinjskog porekla u energent. Budući da u samoj fabrici nemaju tako veliku salu za očekivani broj članova dva odbora, u susret nam je izašla opština Inđije i pomogla da se sastanak organizuje u novoj, savremeno opremljenoj skupštinskoj sali.

Sednicom su kopredsedavali Radiša Milošević, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine i predsednik opštine Batočina i Zoran Todorović, predsednik Odbora za energetsku efikasnost i predsednik opštine Arilje.

Nakon usvajanja dnevnog reda, Maja Matejić, portfolio menadžerka u oblasti energetske efikasnosti Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji predstavila je šest vodiča za investitore, koji bi trebalo da pomognu svima koji su spremni da ulažu u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i za izgradnju energetskih postrojenja. Ovih šest vodiča priređeno je dvojezično, u proširenoj i skraćenoj verziji, sa kompletnim objašnjenjem zakonske, institucionalne i tehničke regulative za različite izvore obnovljive energije i predstavljaju dobru osnovu za pojašnjenje procedura kako za investitore, tako i za donosioce odluka na lokalnom nivou. Preporuka je da prezentacija ovih vodiča na sajtovima gradova i opština može predstavljati dobar signal investitorima, da je lokalna zajednica spremna da podrži investitore koji su zainteresovani za ulaganja u ovoj oblasti.

Aleksandar Stanković predstavnik firme Eltek Petrol Grupa, objasnio je funkcionisanje ESC modela na osnovu koga su postignuti zavidni rezultatai u finansiranju projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru u Republici Sloveniji. Nakon usvajanja Zakona o energetskoj efikasnosti ovaj model je dobio i svoju zakonsku podlogu u Srbiji i preporučuje se za realizaciju gradovima i opštinama, jer ih oslobađa kreditnih zaduživanja na teret lokalnih budžeta, a podiže nivo energetske efikasnosti javnog sektora.

Najnovije tendencije EU u strateškom i zakonodavnom smislu, a koje se odnose na oblast upravljanja otpadom, prenela je Sonja Popović, članica Odbora za zaštitu životne sredine iz Niša i članica Fokus grupe za upravljanje otpadom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti (CEMR). Evropa je spremila stretegije do 2050. godine, koje treba da joj pomognu u ostvarivanju ciljeva Evrope sa nula otpada. Zbog velike raznolikosti i neujednačenih rezultata među zemljama članicama, predviđa se vrlo restriktivna kaznena politika za sve one koji ne ispunjavaju proklamovane ciljeve, ali i velika pomoć svakoj pojedinačnoj zemlji kako bi podigla svoje kapacitete i prevazišla prepreke u savladavanju tog puta ka Evropi sa nula otpada. Članstvo u CEMR Fokus grupi za upravljanje otpadom trebalo bi da iskoristimo da se na vreme pripremimo za sve izazove koji će se postaviti pred gradove i opštine Srbije u procesu pridruživanju EU. Priliku koja se ukazala gradovima i opštinama Srbije, da učestvuju u radu i prate rezultate u oblasti upravljanja otpadom evropskih JLS, svakako treba iskoristiti za savladavanje brojnih izazova koji se nalaze pred našim lokalnim vlastima.

Na sednici je promovisano osnivanje Mreže eko-poverenika SKGO, koja treba da doprinese boljoj komunikaciji stučnjaka u jedinicama lokalnih samouprava, koji su zaposleni na podslovima zaštite životne sredine. Kroz Mrežu eko-poverenika proveravaće se realizacija usvojenih praktičnih politika u oblasti zaštite životne sredine, kao i priprema novih predlga za unapređenje ove oblasti. U rad Mreže eko-poverenika mogu da se uključe svi zaposleni koji se u jednoj lokalnoj samoupravi bave ovim poslovima, ali je članstvo dobrovoljno, što znači da oni koji to ne žele, nisu obavezni da budu članovi Mreže.

Na kraju sastanka, predstavnicima dva odbora predstavljen je poziv da se prijave za obuku na temu "Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou", koji se realizuju u okviru Programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija", uz podršku Kraljevine Švedske.

Nakon zajedničke sednice organizovana je poseta postrojenju firme „Energozelena" koja se bavi upotrebom otpada životinjskog porekla u energetske svrhe. Predstavljen je jedan nov kocept dobijanja dva proizvoda iz otpada životinjskog porekla, koštanog brašna i koštane masti, koja služi kao energent u postrojenjima za dobijanje energije u Belgiji. Ovo postojenje je, na osnovu prethodno izvršenih istraživanja, dimenzionisano tako da može da primi otpad sa teritorije cele Srbije, kao i iz šireg regiona, sa teritorije Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to, da otpad životinjskog porekla predstavlja ozbiljan problem u svim JLS, ovo je bila prilika da se predstavnici naša dva odbora upoznaju sa mogućnostima saradnje sa firmom Energozelena, kako bi pokušali da reše problem otpada životinjskog porekla na bezbedan način.

Sednici su prisustvovale 24 predstavnice i 31 predstavnik gradova i opština, članova oba odbora.