Vesti

Kurs o urbanom menadžmentu, adresiranju i lokalnom GIS-u

Institut Svetske banke razvio je proizvod za e-učenje na osnovu publikacije "Ulično adresiranje i upravljanje gradovima." Ovaj kurs pruža uvod u ulično adresiranje, govori o različitim praksama i primenama urbanog menadžmenta, pruža detaljnu metodologiju dizajniranja i primene adresnog sistema na nivou grada.

Ovaj kurs je dizajniran prema potrebama gradskih službenika, privatnih operatera, ustanova za obuku, a potpuno je prilagođen praktičnoj primeni.

Kurs sadrži metodologiju "korak po korak", studije slučaja, video intervjue, forum diskusije moderirirane od strane stručnjaka, i aplikacije iz stvarnog života. Kurs se odvija na engleskom jeziku, traje 6 nedelja i zahteva angažman polaznika od oko 6 časova nedeljno.

Iako u Srbiji postoji razvijeni adresni sistem čijim se održavanjem bavi Republički geodetski zavod, našu situaciju karakterišu podeljene nadležnosti između različitih institucija na više nivoa (RGZ,opština, PTT Srbija), što često dovodi do dupliranja podataka, neažurnosti baza i nedovoljnog razumevanja uloga različitih aktera u sistemu. Postoji podatak da u Srbiji 40% objekata nosi oznaku bb, a 30% ulica nema naziv. Zbog toga je opravdano interesovanje stručnjaka iz opština i gradova za kurs o uličnom adresiranju. Ovaj praktični kurs koristan je, između ostalog, i za GIS operatere u gradovima i opštinama, jer pruža osnovna praktična znanja o GIS aplikacijama na lokalnom nivou.

Više informacija o kursu možete naći na sajtu: http://einstitute.worldbank.org/ei/course/street-addressing-and-management-cities.

U toku je prijavljivanje za kurs o uličnom adresiranju, za obuku koja počinje 16. aprila i traje do 27. maja. Stalna konferencija gradova i opština je u saradnji sa Institutom Svetske banke obezbedila oslobađanje od troškova školarine za određeni broj polaznika iz lokalne samouprave u Srbiji.

Pre prijavljivanja na sajtu e-instituta, potrebno je da se zainteresovani prijave Klari Danilović, putem mejla klara.danilovic@skgo.org.  Uz prijavu je potrebno poslati motivaciono pismo i dokaz o poznavanju engleskog jezika. Rok za prijavljivanje je utorak, 9. april 2013. godine