Vesti

Naših šest decenija

Ovog aprila Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije obeležava značajan jubilej, 60 godina svog postojanja, rada i zalaganja za uvođenje savremenih standarda u funkcionisanje  lokalne samouprave u našoj zemlji.

Formirani smo 1953. godine - tadašnja Osnivačka skupština Stalne konferencije gradova i gradskih opština FNRJ održana je u Beogradu 21. i 22. aprila. Od tog dana do ove 2013. godine prošli smo različite faze, suočavali se sa brojnim izazovima, ali i dalje trajemo. I posle 60 godina, jedina smo asocijacija lokalnih vlasti i glavni partner domaćim i međunarodnim institucijama u svim poslovima koji se tiču lokalne samouprave.

Principi na kojima je SKGO od samog početka zasnivala svoj rad, bili su za to vreme novi, smeli, duboko demokratski i progresivni, a ostali su to u punoj meri sve do danas. Tokom vremena, Stalna konferencija je istrajno gradila svoj uticaj na donosioce odluka, istovremeno ulažući veliki trud  u komunikaciju sa članstvom, pružanje usluga koje odgovaraju potrebama članova, ali  i u razvijanje međuopštinske saradnje. Takođe, bila je veoma prepoznata po svojim izdavačkim aktivnostima: mesečni časopis „Komuna", brojne tematske publikacije i prevodi, obeležili su prošla vremena.  

Danas Stalna konferencija gradova i opština zastupa interese gradova i opština pred domaćim i međunarodnim institucijama, upravlja aktivnostima 10 sektorskih odbora, sprovodi brojne projekte koje finansiraju Evropska unija i vlade pojedinačnih zemalja, kao i druge donatorske instutucije, a trudimo se da redovno obogatimo ponudu usluga koje nudimo našim članicama - gradovima i opštinama.

I dalje se držimo prvobitnih načela: naša misija je da zastupamo interese gradova i opština i podržavamo razvoj lokalne samouprave u Srbiji. Na tom putu suočavamo se sa brojnim izazovima, ali smo istrajni u svojim nastojanjima. I nakon ovih šest decenija, sigurni smo u svoju poziciju koju smo dugo gradili: ravnopravan smo i pouzdan partner svima koji žele da pomognu gradove i opštine u Srbiji.