Vesti

Zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

U Strazburu od 18. do 21. marta 2013. godine održano je 24. plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Skup je okupio više od 300 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz 46 zemalja članica Saveta Evrope. Centralna tema zasedanja Kongresa u 2013. godini je "Kriza u Evropi - izazovi za lokalnu i regionalnu demokratiju".

Prvog dana zasedanja razmatrani i usvajani su izveštaji o stanju lokalne i regionalne demokratije u Italiji, Španiji i Gruziji. Pored toga, vođena je rasprava i usvojen document o budžetu i sredstvima Kongresa za period 2014-2015. Kongres je razmatrao i modele i instrumente za podsticanje učešća građana u odlučivanju na lokalnom i regionalnom nivou.

Drugog dana zasedanja Kongresa u Komori regionalnih vlasti održan je okrugli sto na temu "Regionalizacija i dekoncentracija vlasti u Evropi u kontekstu ekonomske krize", dok su u Komori lokalnih vlasti razmatrani izveštaji o održanim lokalnim izborima u Jermeniji i Bosni i Hercegovini. Izvestilac Amy Koopmanschap iz Holandije istakla je da su izbori u BiH bili dobro pripremljeni i organizovani u skladu sa međunarodnim standardima. Pored toga, razgovaralo se o mogućnostima koje nove tehnologije pružaju lokalnim samoupravama u izvršavanju servisa i promociji demokratije.
U nastavku zasedanja bilo je reči o partnerstvu Rusije i Saveta Evrope u funkciji izgradnje demokratske i prosperitetne Evrope, kao i o borbi protiv socijalne ekskluzije, pre svega o stavaranju alijanse gradova i regiona koja će promovisati inkluziju Roma.

Treći, poslednji dan zasedanja obeležila je veoma opširna debata o borbi protiv korupcije, koja treba da posluži kao osnova za izradu zajedničke strategije za promociju etike i sprečavanja korupcije na lokalnom i regionalnom nivou, koje postepeno treba da se uvodi u svim zemljama članicama Saveta Evrope.

Tokom zasedanja održano je nekoliko promocija, između ostalih, promocije Univerzijade u Kazanu (Ruska federacija) i predsedavanja Andore Komitetom Ministara.

Zahvaljujući ljubaznosti generalnog sekretara Kongresa Andreasa Kifera, priliku da prisustvuje 24. zasedanju imao je Dobrica Milovanović, član Gradskog veća za međunarodnu saradnju grada Kragujevca i član Odbora SKGO za evropske integracije i međunarodnu saradnju.