Vesti

Radionica ''Ka novom Zakonu o planiranju i izgradnji''

U Ministarstvu urbanizma i građevinarstva u toku su intenzivne aktivnosti na izradi izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji. Shodno velikom značaju predmetnog zakona za lokalne samouprave, Stalna konferencija gradova i opština organizovala je na Srebrnom jezeru dvodnevnu radionicu za načelnike odeljenja za urbanizam lokalnih samouprava kako bi, kroz moderaciju njihovih stavova, dala svoje konstruktivne predloge koji bi bili predmet rasprave u toku procesa izmena i dopuna predmetnog Zakona.

Na radionici su pored predstavnika lokalnih samouprava (načelnici odeljenja za urbanizam iz: Inđije, Smedereva, Sremskih Karlovaca, Novog Pazara, Lapova, Majdanpeka, Vranja, Požege, Knića) učestvovali i predstavnici USAID/BEP programa za sprovođenje regulatorne reforme. Pored navedenih, učešće su uzeli i predstavnici Ministarstva urbanizma i građevinarstva: pomoćnica ministra Zorica Čolović Subotić, Dušanka Dedić Todorović kao i državni sekretar ministarstva zadužen za oblast urbanizma Milan Miljević. Radionicu je moderirala Natalija Stojanović, pomoćnik sekretara za urbanizam grada Beograda.

Shodno činjenici da je početak diskusije učesnika započet bez prisustva predstavnika resornog Ministarstva, moderator radionice Natalija Stojanović, pokrenula je diskusiju o metodološkom pristupu i unosu promena u Zakon o planiranju i izgradnji. U skladu sa navedenim razmatrani su koncepti izrade: 1. Novog zakona o planiranju i izgradnji (Novog integralnog zakona koji bi obuhvatao sektore prostornog i urbanističkog planiranja kao i segment izgradnje), 2. Novog zakona (paketa novih zakona) koji bi obuhvatali segmentno tematike od značaja za oblast planiranja i izgradnje (prostorno planiranje, urbanizam, izgradnja, građevinsko zemljište, legalizaciju itd)), kao i 3. Izmena i dopuna postojećeg zakona o planiranju i izgradnji. Za svaki koncept analizirani su razlozi za i protiv i dati su zaključci i preporuke za resorno Ministarstvo.

Nakon početne diskusije, pristupilo se grupnoj analizi problema i problemskih polja u trenutno važećem Zakonu, kao i prikazu konkretnih problema u sprovođenju predmetnog zakona od strane učesnika radionice. Shodno činjenici da je struktura učesnika radionice bila u velikoj većini u znaku inženjera različitih struka, diskusija je najvećim delom bila vezana za nedostatke zakona u domenu izrade projektno-tehničke dokumentacije, kao i u vezi procesa izdavanja informacija o lokaciji, lokacijske dozvole, kao i građevinske dozvole. Od strane učesnika posebno su naglašene teme vezane za: predimenzionisane članove zakona, generalno tešku čitljivost ukupnog Zakona, pravno-tehničke nejasnoće, neusaglašenosta Zakona i podzakonskih akata itd. Tokom više od 6 časova veoma žive diskusije dat je sistematski pregled ključnih problema koje u svom funkcionisanju imaju predstavnici lokalnih samouprava a kojima je ''ishodište'' postojeći Zakon o planirnju i izgradnji. Detaljan pregled konstatovanih problema i na bazi njih kreiranih konkretnih predloga za izmene i dopune Zakona, prikazani su nezavisno od Izveštaja.

Tokom drugog dana radionice napori učesnika bili su usmereni na završetak analize problematičnih polja unutar Zakona (posebno u segmentu izrade planske dokumentacije), kao i na prelazne i završne odredbe Zakona. Pošto je diskusija učesnika radionice bila veoma dinamična, napori moderatora bili su usmereni na što detaljnije konstatovanje problema, kao i na sakupljanje što više konstruktivnih predloga za rešavanje predmetnih problema. Posebno su značajni bili predlozi za unapređenje Zakona u delu vezanom za: izradu planske dokumentacije (članstvo u komisijama za planove, procedurama izrade planske dokumentacije - ukidanje izrade koncepta plana u urbanističkim planovima i sl), unapređenje procedura izdavanja informacija o lokaciji (prilaganje grafičkih priloga - kopije plana i lista nepokretnosti), ukidanja pojedinih članova zakona (delovi zakona koji se bave određivanjem zemljišta za redovnu upotrebu objekta), prerade određenih članova zakona (omogućavanje rušenja objekata i kod privođenja parcele nameni a ne samo u slučajevima kada je objekat sklon rušenju) i sl.

Pored navedenih tematskih diskusija, bilo je polemike i oko ovlašćenja urbanističkih inspektora, kao i oko rokova izrade planske dokumentacije, kaznenih odredbi i drugih elemenata Zakona koji su neprimenjivi ili su rokovi za postupanje po navedenim članovima istekli.

Radionica je završena sa konstatacijom da je bilo neophodno još vremena da se sistematizuju i preciznije obrade pojedini aspekti Zakona. Od strane Stalne konferencije gradova i opština ostalo je obećanje da će u narednom periodu biti još prilike da se na manjim radnim sastancima dodatno unaprede konkretni predlozi za izmene i dopune Zakona, te da će SKGO uzeti aktivnog učešća u procesu javnog uvida nacrta Zakona kada se nađe pred zainteresovanom stručnom javnošću.