Vesti

Najava Exchange 4 programa

Raspisivanje poziva za dostavljanje projekata u okviru Exchange 4 programa očekuje se krajem maja 2013. godine

U okviru IPA 2012 Nacionalnog programa koji je odobren decembra 2012. godine, u sklopu sektorske podrške za reformu državne uprave predviđen je fond za finansiranje projekata lokalnih samouprava u okviru programa EXCHANGE 4.

U tom smislu, deo IPA sredstava u iznosu od 4.6 miliona evra biće neposredno dostupan uspešnim predlagačima projekata sa nivoa lokalne samouprave u Republici Srbiji, a koordinacionu ulogu, kao i u ranijim EXCHANGE fazama, imaće Stalna konferencija gradova i opstina, uz saradnju sa Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Delegacijom Evropske unije u Srbiji. Raspisivanje poziva za dostavljanje projekata očekuje se krajem maja 2013. godine, nakon čega će zainteresovani predlagači imati rok od 3 meseca da dostave predloge projekata u skladu sa uslovima konkursa. EXCHANGE 4 grant šema će stimulisati međuopštinsku saradnju, transfer znanja i najboljih praksi u cilju implementacije nacionalnih politika na lokalnom nivou u targetiranim oblastima.

Zainteresovani predlagači treba da imaju u vidu da će donja granica budžeta projekata koje će moći da kandiduju biti 100.000 evra, dok će rok za implementaciju projekata iznositi maksimalno 12 meseci. Takođe, biće obavezna i participacija - sufinansiranje uz svaki odobreni grant, u iznosu od najmanje 10% od vrednosti donacije iz IPA sredstava. Preciznije informacije o oblastima podrške kroz EXCHANGE 4, uslovima konkurisanja, informativnim sesijama za zainteresovane predlagače, biće razrađene u uputstvu uz poziv za dostavljanje predloga projekata.