Vesti

Šesta sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine


Šesta sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine je održana u prostorijama opštine Petrovac na Mlavi, 14. aprila 2009. godine. Sednicu je vodio predsednik Odbora, Radiša Milošević, a članove Odbora i prisutne goste, u ime opštine domaćina pozdravio je predsednik opštine, Radiša Dragojević.


Na početku sednice, Ljiljana Stanojević, pomoćnica ministra životne sredine i prostornog planiranja napravila je pregled svih predloga zakona iz oblasti zaštite životne sredine koji su u skupštinskoj proceduri, posebno naglasivši njihovu evropsku dimenziju, odnosno nastojanje da se i kroz set ovih zakona realizuje deo Strategije za pridruživanje EU.


O tome šta obični ljudi osećaju kao ugroženost i povećan rizik u životnoj sredini u kojoj žive, koliko su ti ’’strahovi’’ realni, a koliko rezultat nedovoljne informisanosti o pojavama, govorila je Anđelka Mihajlov, predstavljajući projekat ’’Bezbednost životne sredine u lokalnoj zajednici’’. NVO Ambasadori životne sredine realizuje ovaj projekat u sedam lokalnih zajednica (Bujanovac, Vranje, Leskovac, Medveđa, Pirot, Prijepolje i Prokuplje), a uz podršku OEBS-a i Vlade Republike Italije.


Opština Petrovac na Mlavi je jedna od opština koja je, u skladu sa Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom i novim Zakonom o upravljanju otpadom, pristupila izradi regionalnog plana upravljanja otpadom. Taj posao je poveren kompaniji ’’EnviTeh’’ iz Beograda. Direktor, Dušan Jakovljević predstavio je sadržaj regionalnog plana i naglasio njegovu povezanost sa lokalnim planovima za upravljanje otpadom svih opština koje su se udružile oko regionalnog plana.


U skladu sa već ustaljenom praksom da se na sednicama ovog Odbora pruži posebna prilika firmama koje realizuju ideje i proizvode koji su prijateljski po životnu okolinu, predstavljeno je nekoliko članova Odbora i gostiju. Boško Stojić, direktor firme ’’BS-Ital Co’’ predstavio proizvodni program firme ’’Cristanini’’ koja prodaje komunalna vozila i opremu za komunalnu higijenu vrhunskog kvaliteta, kojom se uspešno rešavaju brojni problemi komunalne higijene u više od 300 gradova širom Evrope. Zoran Jovanović je predstavio program za biomehanički tretman komunalnog otpada koji realizuje firma ’’Cemark’’ iz Rumenke. Posebna prednost ovog načina tretmana komunalnog otpada je što se otpad trajno uklanja, a jedna od komponenti koja se u procesu dobije je kompost koji ima posebnu upotrebnu vrednost.