Vesti

Sastanak Srpskog kluba Povelje gradonačelnika

Sedam lokalnih samouprava iz Srbije potpisalo je Evropsku povelju gradonačelnika, dokument kojim se potpisnici obavezuju da do 2020. godine smanje emisiju štetnih gasova i gubitke toplotne energije za najmanje 20 procenata


Sastanak Srpskog kluba Povelje gradonačelnika održan je 17. aprila 2013. godine u Nišu. Klubom koordinira dr Zoran Perišić, gradonačelnik Niša sa ciljem da se poveća broj gradova i opština potpisnika i inicira otvaranje kancelarije, koja bi im olakšala put do postavljenih ciljeva. Pored Niša, Povelju su potpisali Zrenjanin, Vranje, Varvarin, Temerin, Žabalj i Titel, a u Klub pozvane su još 31 lokalna samouprava. Na skupu je prisustvovala i Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine koja je pozvala gradove i opštine da potpišu ovaj međunarodni dokument.


Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine podsetila je na dvojaku ulogu države u sektoru energetike i naglasila da se sa jedne strane građanima i privredi mora obezbediti dovoljno energije, ali da se druge mora smanjiti emisija štetnih materija u životnu sredinu. „Šteta je što Povelju gradonačelnika nije potpisalo više gradova i opština u Srbiji. Mnogi od njih se i sami nalaze u dvostrukoj ulozi, jer su istovremeno i proizvođači i potrošači energije. Lokalne samouprave, Stalna konferencija gradova i opština i država su zajednički tim koji ima zadatak da do 2020. godine smanji emisiju štetnih materija za 27 procenata", istakla je ministarka Mihajlović.


Grad Niš pristupio je ovom programu Evropske komisije tokom 2011. godine, a već 2012. inicirao i organizovao formiranje Srpskog kluba Povelje gradonačelnika. „Evropska komisija je ovaj program pokrenula da bi podržala lokalne samouprave u sprečavanju gubitaka energije i emisije štetnih gasova. Pored zaštite životne sredine, Povelja stvara i uslove za novo zapošljanje", izjavio je dr Zoran Perišić, gradonačelnik Niša i dodao: „Sa još tridesetak gradonačelnik i predsednika opština u Srbiji, mi bi smo imali šansu da iniciramo otvaranje Regionalne kancelarije za Zapadni Balkan, koju ja vidim upravo u Nišu". Gradonačelnik Perišić naveo je primer Kancelarije za Istočnu Evropu, smeštenu u ukrajinskom gradu Lvovu kroz koju je u okviru projektne saradnje u tom delu Evrope privučeno 10 miliona evra, od čega je veliki deo sredstava ostao upravo u Ukrajini.


„Pozivamo lokalne samouprave da potpišu Povelju gradonačelnika, jer organizovano lakše možemo pristupiti mestima na kojima se kreira politika i gde se opredeljuju sredstva", rekao je Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije i podsetio da SKGO ima resorni odbor zadužen za energetsku efikasnost, a koji se na temeljan i sveobuhvatan način bavi ovom temom.


Lokalne samouprave potpisnice Povelje, obavezale su se da naprave Popis osnovne emisije na svojoj teritoriji, da u roku od godinu dana naprave Energetski akcioni plan njihovog postepenog smanjenja i da o tome redovno obaveštavaju Kancelariju za koordinaciju inicijative Povelja gradonačelnika, u okviru asocijacije „Energy cities".