Vesti

Održana svečana sednica Predsedništva SKGO

Svečana sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština, posvećena obeležavanju 60 godina postojanja i rada SKGO, održana je 23. aprila 2013. godine u Beogradu.

Sednicom je predsedavao Saša Paunović, predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin, a prisustvovali su predstavnici Vranja, Beograda, Niša, Kragujevca, Subotice, Novog Pazara, Surčina, Zrenjanina, Sombora, Šapca, Leskovca, Negotina, Majdanpeka i generalni sekretar SKGO.

Svečanoj sednici Predsedništva prisustvovali su i Edi Majstorović, državni sekretar u Ministarstvu za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Vlade RS i Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kao i brojni predstavnici međunarodnih institucija i organizacija.

Sednica je počela minutom ćutanja zbog smrti tragično nastradalog Gorana Simovića, zamenika predsednika opštine Požega.

Predsednik SKGO Saša Paunović  istakao je da se SKGO bavi interesima gradova i opština na nepartijski način, pravim interesima građana i lokalnih samouprava, te da je upravo čuvanje od uticaja političkih stranaka doprinelo tome da Stalna konferencija bude ozbiljna i postojana organizacija.

Državni sekretar Edi Majstorović čestitao je jubilej SKGO i pohvalio veoma intenzivnu saradnju SKGO i Ministarstva u poslednjih šest meseci, naglasivši da očekuje nastavak ovakve saradnje, što će doprineti jednoj potpuno drugačijoj slici lokalne samouprave u Srbiji.

Šef Delegacije EU Vensan Dežer istakao je da SKGO postoji već 60 godina, te da je čak četiri godine starija organizacija od EU, što pokazuje koliko je značajan i jak partner za razvoj gradova i opština. Takođe je naveo da nema grada koji nema projekat u okviru programa „Exchange", a koji se odvija u saradnji između EU i SKGO. Naveo je  da je  Srbiji potreban bolji pravni okvir za razvoj lokalnih samouprava i njihovu decentralizaciju i izrazio očekivanje da će do kraja godine biti usvojen Nacionalni plan regionalnog razvoja.

Prisutnima se na kraju svečanog dela sednice obratio gospodin Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO koji je prisutnima predstavio istorijat SKGO koji datira još od 1953. godine, istakavši da principi na kojima je tada zasnovana - demokratičnost i dobrovoljnost, važe i danas. Naime, u svom prvom statutu Konferencija gradova je proklamovala načela pune dobrovoljnosti učlanjivanja, ravnopravnosti svih članova - velikih i malih opština i gradova, udruživanja i saradnje isključivo na bazi samostalno ocenjenog sopstvenog interesa.

Stalna konferencija imala je značajan uticaj u svim oblastima od značaja za gradove i opštine u tom vremenu:  od društveno ekonomskih i političkih odnosa u opštini, preko stambene izgradnje i stambenih odnosa, komunalne privrede i urbanizacije, gazdovanja gradskim građevinskim zemljištem, izgradnje i rekonstrukcije, snabdevanja gradova do socijalne politike i socijalne zaštite.

Nakon burnih 90-ih, od 2000. godine počinje period ponovnog jačanja Stalne konferencije i  njenog uticaja na načine rešavanja svih značajnih društvenih pitanja koja se tiču  ili imaju uticaj na lokalnu samoupravu u Srbiji.

Prema rečima generalnog sekretara, gradovi i opštine, udruženi i organizovani u okviru SKGO, sve više i sve bitnije utiču na formulisanje nacionalnih strategija, politika i zakona koji se tiču lokalnog nivoa vlasti. Centralne vlasti sve jasnije uviđaju značaj konsultovanja lokalnih vlasti i sve više uključuju predstavnike Stalne konferencije u zakonodavne procese i procese formulisanja i usvajanja brojnih sektorskih strategija. Posebno je važno istaći da je čitava oblast zastupanja interesa lokalnih vlasti posebno podržana, kroz višegodišnji projekat, od strane Vlade Švajcarske.

Uporedo s tim raste i uloga SKGO kao mesta okupljanja, saradnje i razmene informacija i najboljih praksi u vođenju gradskih i opštinskih poslova u različitim oblastima. Organizacija se sve više profiliše i kao mesto pružanja raznovrsnih usluga svome članstvu - kroz savete, obuke i druge oblike podrške izgradnji kapaciteta lokalnih vlasti, a sve više i kroz podršku u strateškom i akcionom planiranju, pripremi i realizaciji opštinskih i gradskih projekata.

Predstavnici međunarodne zajednice i donatorskih organizacija sve više uviđaju smisao i značaj podrške ovakvom delovanju SKGO, pa i institucionalnom građenju same asocijacije. Samo kao ilustracija: uz pomoć i podršku Evropske unije, vlada Švedske, Švajcarske Nemačke, Norveške, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američih Država, Austrije i Slovačke, kao i kroz saradnju sa UNDP, OEBS i Savetom Evrope, Konferencija je u poslednjih 10 godina realizovala ili učestvovala u realizaciji oko 70 programa i projekata.

 

Radni deo sednice Predsedništva SKGO

U okviru radnog dela sednice, učesnici su razmatrali sledeći dnevni red:

  • Predlog Sporazuma o saradnji između Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije, Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza opština i gradova Republike Srpske
  • Predstavljanje programa „Exchange 4"
  • Predlog Odluke o ponovnom imenovanju zamenika generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije
  • Predlog Liste kandidata za člana Komisije za imenovanja jedinica lokalne samouprave.
  • Predlog Odluke o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu utvrđivanja predloga kandidata i predlaganja člana komisije za imenovanja jedinice lokalne samouprave koji mora biti imenovan na predlog Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije, br. 83/1 od 06.02.2013. godine
  • Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju predloga SKGO za članove i zamenike članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Članovi Predsedništva jednoglasno su usvojili Predlog Sporazuma o saradnji između SKGO, Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza opština i  gradova Republike Srpske.

U okviru druge tačke dnevnog reda predstavljen je program „Exchange 4" koji finansira Evropska unija. Marija Marinković, menadžerka programa, upoznala je prisutne sa novom fazom ovog programa koji ima za cilj da unapredi kapacitete lokalne samouprave i pružanje usluga na lokalnom nivou kroz podršku u strateškom planiranju i pripremi zrelih infrastrukturnih projekata, kao i kroz podršku unapređenju u oblasti lokalnih finansija. Istakla je da je najinteresantnija komponenta za sve lokalne samouprave Exchange 4 grant šema, odnosno bespovratna sredstva za opštinske projekte. Poziv za dostavljanje projekata ukupne vrednosti od 4,6 miliona evra biće otvoren već od sredine maja.

Posebno je napomenula da je novi program malo drugačijeg fokusa od prethodnih faza, a reč je o sledećim prioritetnim oblastima:  zaštita životne sredine - upravljanje otpadom, lokalni ekonomski razvoj i socijalne usluge.

Na sednici Predsedništva na mesto zamenika generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i   opština ponovo, na predlog generalnog sekretara, imenovana  je Zorica Vukelić, a jednoglasno je usvojen i Predlog liste kandidata za člana komisije za imenovanja jedinica lokalne samouprave, kao i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu utvrđivanja predloga kandidata i predlaganja člana komisije za imenovanja jedinice lokalne samouprave koji mora biti imenovan na predlog SKGO i Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju predloga SKGO za članove i zamenike članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope koji  se dostavlja Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

 

Odluka o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu utvrđivanja predloga kandidata i predlaganja člana komisije za imenovanja jedinice lokalne samouprave koji mora biti imenovan na predlog Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije>>>