Vesti

Predstavnici gradova i opština u studijskoj poseti Norveškoj

Stalna konferencija gradova i opština u periodu od 13. do 18. maja organizovala je studijsku posetu Kraljevini Norveškoj čiji je cilj bila razmena znanja, iskustava i prakse između norveških i naših lokalnih samouprava u oblastima zdravstvene i socijalne zaštite. Našu delegaciju činili su po jedan predstavnik sledećih opština i gradova: Aranđelovac, Babušnica, Bela Palanka, Čukarica, Gornji Milanovac, Knić, Kragujevac, Pirot, Rača, Trgovište, Velika Plana, Vladičin Han i Vranje.

Studijska poseta organizovana je u okviru projekta "Podrška lokalnim samoupravama u decentralizaciji društvenih delatnosti" koji sprovodi SKGO u saradnji sa Norveškom asocijacijom lokalnih i regionalnih vlasti (KS) i Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS), a uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške. Cilj ovog projekta je obezbeđivanje podrške opštinama u sprovođenju nadležnosti u sektoru obrazovanja, kao i u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti na lokalnom nivou.

Tokom posete predstavnici naših gradova i opština imali su priliku da se upoznaju sa radom Odbora za lokalnu samoupravu i javnu administraciju norveškog parlamenta, sistemom zdravstvene i socijalne zaštite kroz posetu opštini Gran, kao i sa načinom rada Norveške asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti.

Ovom prilikom članovi delegacije SKGO odali su poštu jugoslovenskim zarobljenicima, interniranim u Norvešku, a koji su stradali u II svetskom ratu.