Vesti

Proslava Dana Evrope

Dan Evrope se tradicionalno proslavlja u svim zemljama clanicama Evropske unije, kao i zemljama koje imaju zelju da to postanu, kao dan kada je zapocelo kreiranje Evropske unije. Tog dana, daleke 1950. Godine, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman, predstavio je svoju Deklaraciju kojom je pozvao Francusku i Nemačku koje su bile na suprotnim strana u 2. Svetskom ratu da udruže svoje snage u oblasti uglja i čelika i formiraju organizaciju koja bi kontrolisala proizvodnju oružja, kako se na tlu Evrope više nikada ne bi ponovio rat. Ovaj predlog je usvojen i doveo je do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik koja je prethodila Evropskoj uniji.

Danas Evropska unija na različite načine proslavlja ovaj dan. Evropske institucije otvaraju svoja vrata građanima u Briselu i Strazburu kako bi se mogli na direktan način informisati o svim pitanjima od značaja za njihov život. Lokalne kancelarije EU u Evropi I širom sveta organizuju mnogobrojne događaje, poput poseta, debata, koncerata I drugih manifestacija putem kojih se promovišu ideje I vrednosti Evropske unije.

U Srbiji se ovaj dan obeležava nizom manifestacija. Proslava je započela juče konferencijom "Kako u pregovore sa EU" koju je organizovao Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju, u saradnji sa Delegacijom EU. Delegacija EU u Srbiji I EU info centar organizuju program EVROPA OTVORENO u Beogradu, Nišu, Somboru, Leskovcu I Novom Sadu, kroz izložbe, pozorišne predstave, debate sa ambasadorom Dežerom i ministrom Obradovićem, evropski filmski festival. Ovaj program ce se sprovoditi tokom maja meseca. Evropski pokret u Srbiji sprovodi akcije u 15 gradova Srbije: Beogradu, Lazarevcu, Subotici, Boru, Ćupriji, Inđiji, Leskovcu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Valjevu, Kruševcu, Kraljevu, Leskovcu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici.

Direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milan Pajević i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Vensan Dežer 11. maja predstaviće u Domu omladine, u Beogradu članove mreže Tim Evropa Srbija koju čine stručnjaci u oblasti EU, evrointegracija i politika EU. SKGO je imenovala svoje predstavnike u ovom timu. Više informacija o programu možete naći na vebsajtu EU info centra  www.euinfo.rs