Vesti

Decentralizovana saradnja u procesu proširenja Evropske unije

Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji sa Savetom evropskih opština i regiona (CEMR) i francuskom sekcijom istoimene organizacije (AFCCRE), organizuje skup na temu „Uloga decentralizovane saradnje u procesu proširenja Evropske unije". Događaj će biti održan 22. maja 2013. godine, u Beogradu (hotel Zira, Ruzveltova 35), sa početkom u 10 časova.

Tom prilikom biće održan prvi sastanak Platforme za proširenje Evropske unije Saveta evropskih opština i regiona. U okviru zasedanja ovog radnog tela kojim predsedava Stalna konferencija gradova i opština, biće reči o ulozi i značaju aktivnog uključivanja i učestvovanja lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija.

U drugom delu zasedanja uslediće panel diskusija o ulozi i značaju decentralizovane saradnje u kontekstu evropskih integracija pod okriljem Komisije za proširenje francuske sekcije Saveta evropskih opština i regiona. Poseban akcenat biće stavljen na predstavljanje primera dobre prakse u oblasti francusko-srpske decentralizovane saradnje koja se realizuje posredstvom kako bilateralnih fondova, tako i fondova Evropske unije. Pored bilateralnih programa, ovom prilikom biće predstavljene i mogućnosti decentralizovane saradnje kroz evropski program "Evropa za građane i građanke".

U radu skupa učestvovaće predstavnici navedenih organizacija, državnih organa i organizacija Republike Srbije, Delegacije Evropske unije, Ambasade Francuske u Srbiji, Ministarstva spoljnih poslova Francuske, predstavnici francuskih i srpskih gradova i opština, kao i drugih mreža i organizacija koje se bave ovom tematikom.

Za dodatne informacije možete se obratiti Aleksandri Milić, šefici Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju elektronskim putem na aleksandra.milic@skgo.org ili putem telefona 011/3223-446.