Vesti

Model(i) saradnje sa privatnim sektorom

Okrugli sto na temu „Model(i) saradnje sa privatnim sektorom" u organizaciji SKGO, a uz podršku programa „ Podrške lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija" održan je 4. juna u hotelu „M". Prvi skup na ovu temu okupio je predstavnike lokalnih samouprava, privatnog sektora, udruženja preduzetnika, Unije poslodavaca, regionalnih razvojnih agencija, programa koji pružaju podršku razvoju, kao i ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Centralna tema skupa bila je predstavljanje rezultata istraživanja funkcionalnosti rada postojećih privrednih saveta, socio-ekonomskih saveta i lokalnih saveta za zapošljavanje obrađenih u „Analizi funkconalnosti poslovnih saveta odnosno drugih oblika institucionalizovane saradnje sa privatnim sektorom na lokalnom nivou". Naime, u prethodnom periodu je na lokalnom nivou zaživeo veliki broj mehanizama za podršku određenom segmentu lokalnog ekonomskog razvoja. Međutim, rezultati SKGO Analize o zadovoljstvu lokalne samouprave, privatnog sektora i građana investicionim ambijentom u lokalnoj zajednici su pokazali da je jedan od najslabijih elemenata poslovnog okruženja nedovoljna komunikacija i saradnja izmedju lokalne uprave i privatnog sektora što zapravo znači nedovoljan nivo uključenosti privatnog i civilnog sektora u formulisanje ključnih odluka u oblasti ekonomskog razvoja bez obzira na veliki broj osnovanih mehanizama za podrsku.

Na okruglom stolu učesnici su imali prilike da saznaju šta zapravo svaki od pomenutih mehanizama radi, kakve rezultate postiže, da li i koliko rezultati dopiru do privatnog sektora i njihovih problema. Diskusija je bila veoma živa, čulo se mnogo konstruktivnih predloga koji će omogućiti da se Analiza dopuni i definiše model koji će faktički omogućiti veću funkcionalnost rada postojećih privrednih/poslovnih saveta i bolju saradnju sa privatnim sektorom, a olakšati u velikoj meri osnivanje ovakvog saveta u lokalnim samoupravama koje ga još uvek nemaju, a planiraju da ga osnuju.

Svi učesnici su pozdravili SKGO ideju za organizacijom ovakvog skupa i izrazili potrebu da SKGO nastavi sa ovakvom aktivnošću i u budućnosti kako bi se na taj način intenzivirao dijalog lokalne samouprave i privatnog sektora i stekli uslovi definisanja zajedničkih rešenja u procesu razvoja u lokalnoj zajednici.