Vesti

Nacrt zakona o zaposlenima u pokrajinskim i lokalnim organima

Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave organizovali su 14. juna 2013. godine, okrugli sto povodom Nacrta zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave. Javna rasprava u vezi ovog zakonskog rešenja zvanično počinje u drugoj polovini juna, a predviđeno je da traje bar 21 dan zbog značaja ovog sistemskog zakona. Očekuje se da će Vlada usvojiti Nacrt zakona tokom jula, a potom ga proslediti Narodnoj skupštini na usvajanje.

Okrugli sto je odlikovalo veliko interesovanje predstavnika lokalne samouprave, a prisutnima u uvodnom delu obratili su se Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave; Branislav Bugarski, sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vlade AP Vojvodine; Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO; Hoze Gomez Gomez, šef operacija II iz Delegacije evropske unije u Republici Srbiji, Nadia Ćuk, zamenik šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i profesor Mijat Damjanović, član Radne grupe za izradu Nacrta zakona.

"Administracija na lokalnom, centralnom i pokrajinskom nivou je preglomazna, što je opterećujuće za realnu ekonomiju u zemlji, a Nacrtom zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave biće omogućen njen efikasniji i transparentniji rad, izjavila je ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović. "Nacrtom zakona predviđeno je uvođenje i uređenje sistema u zapošljavanju u radnim odnosima službenika na lokalnom i pokrajinskom nivou", rekla je Kalanović.

Ministarka je navela da je taj zakon važan i u procesu približavanja EU i da je tokom njegove izrade
Ministarstvo imalo podršku Evropske komisije i Saveta Evrope, jer kako je kazala, "nema uređenog društva bez kvalitetne i efikasne administracije".

Sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vlade AP Vojvodine Branislav Bugarski, rekao je da zakon prepoznaje specifičnosti i različitosti pokrajine, i da predstavlja dobar primer kako administracija treba da izgleda.

Cilj zakona je, kako je naveo, da se unapredi efikasnost i stvori dobra javna administracija, odnosno transparentnija i profesionalnija lokalna samouprava. Bugarski je podsetio da je u planu da svaka opština u Vojvodini do 1. januara 2015. godine donese Strategiju razvoja, da osnuje Kancelariju za lokalni i ekonomski razvoj, kao i servis zahvaljujući kome će problemi građana moći da se reše u roku od 48 sati.

Generalni sekretar SKGO Ðorđe Staničić, rekao je da je uložen vekliki napor u izradi teksta nacrta zakona i da je važno da se evropski principi primenjuju u domaćem zakonodavstvu.

Novine predviđene tim aktom su, kako je rekao, objektivno ocenjivanje zaposlenih službenika, stručno usavršavanje, transparentnost konkursa za zapošljavanje, a posebno je naveo mogućnost projektnog zapošljavanje u lokalnim samoupravama, što je "korak napred u odnosu na postojeću situaciju", jer su gradovi i opštine imali zakonsko ograničenje kada je u pitanju zaposlenje na određeno ili su zapošljavali ljude na neodređeno vreme što nije produktivno za vreme koje dolazi.

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji, Hose Gomez Gomez, rekao je da je efikasna i odgovorna javna uprava temelj svakog demokratskog društva. On je izrazio očekivanje da će ovim zakonom moći da se doprinese transparentnijoj upravi, koja će dobro funkcionisati, ali i modernoj administraciji koja će imati kvalifikovane službenike. Pored tog zakona, istakao je značaj donošenje zakona o platama za zaposlene na lokalnom nivou.

Na prezentaciji nacrta rečeno je da će tim aktom biti najpre uređeno zapošljavanje na transparentan način i izbor najboljih kandidata, mogućnost napredovanja i nazadovanja, nagrada za postigunute rezultate, biće regulisana prava i odgovornosti zaposlenih, disciplinski prekršaji za one koji posao ne obavljaju kako treba...

Učesnici skupa u Centru sava ocenili su da je važno da se zakon usvoji, jer nedostaje moderan akt koji reguliše odnos zaposlenih u lokalnim samoupravama, a u cilju pružanja usluga građanima na najbolji način.

Skup je održan u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO" koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).