Vesti

Sastanak Mreže gradova i opština za podršku lokalnom GIS-u


Prvo okupljanje gradova i opština koje uvode lokalni GIS održano je u petak, 27. marta 2009. godine u prostorijama SKGO. Tema okupljanja: „Ka boljoj saradnji opština i gradova i Republičkog geodetskog zavoda“ bila je dovoljno atraktivna da na jednom mestu okupi predstavnike 25 gradova i opština koje su već pokazale određene rezultate u uspostavljanju lokalnog geografskog informacionog sistema.


Sastanku su prisustvovali i predstavnici Republičkog geodetskog zavoda, te je započet dijalog o unapređenju odnosa između jedinica lokalne samouprave i ove državne institucije, koja prikuplja i ažurira najveći deo podataka o prostoru, zemljištu i nekretninama. Sastanak je održan uz podršku GTZ projekta „Upravljanje zemljištem/Katastar u Srbiji“.


Otvarajući sastanak, generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić, konstatovao je da veliki broj lokalnih administracija prepoznaje potrebu za uvođenje GIS-a. Geografski informacioni sistem je alat kojim se služimo da odgovorimo na mnogobrojne zahteve građana i investitora, da pratimo stanje i promene u prostoru, da upravljamo imovinom koja nam je na raspolaganju i usklađujemo rad komunalnih sistema. Da bismo otklonili sve one prepreke koje stoje na putu uspostavljanja GIS-a, bilo da su one administrativne, tehničke ili druge prirode, potrebna je podrška svih državnih institucija. Generalni sekretar SKGO je pozdravio potrebu gradova i opština za umrežavanjem po ovom pitanju i ponudio je logističku podršku SKGO za potrebe Mreže gradova i opština za podršku lokalnom GIS-u.


Nada Tadić predstavila je prisutnima delatnost RGZ-a i osnovne podatke i usluge koje zavod može ponuditi jedinicama lokalne samouprave.


Gospodin Ferkelijus, konsultant projekta „Upravljanje zemljištem“ koji sprovodi nemačka agencija GTZ, približio je prisutnima osnovne aspekte saradnje opština u Nemačkoj sa državnim geodetskim organizacijama. Prisutni su uživo mogli da pogledaju koje podatke i za koje potrebe nemačke opštine kupuju od geodetskog zavoda i po kojoj ceni.


Jelena Trkulja iz Programa za podršku ekonomskom razvoju opština (USAID-MEGA) prikazala je pravne i finansijske aspekte saradnje lokalne samouprave sa RGZ-om, kao i rezultate ankete koja je sprovedena u januaru 2009. godine, u kojoj su lokalne administracije dostavljale podatke o iznosima koje su isplaćivale tokom 2008. godine za različite podatke koje su preuzimale iz RGZ-a.


U dijalogu koji je usledio nakon prezentacija predstavnici opština i gradova i RGZ-a imali su prilike da iznesu svoje viđenje međusobne saradnje u vidu prednosti, nedostataka i predloga za unapređenje. Kao pozitivan primer transformisanja RGZ-a prema korisnicima naveden je primer sklapanja ugovora sa opštinom Savski Venac o korišćenju podataka Katastra nepokretnosti.