Vesti

Dijalog gradova

Dijalog gradova o urbanističkom planiranju i lokalnim finansijama održan je u organizaciji Instituta Svetske banke u Dubrovniku, od 19. do 21. juna.

Ova radionica je pružila mogućnost gradovima iz regiona da diskutuju o rezultatima samoprocene lokalnih finansija (Municipal Finances Self-Assessment - MFSA) i prvim nalazima samoprocene u oblasti urbanističkog planiranja i upravljanja zemljištem. Kao i do sada, na radionici su okupljeni lokalni stručnjaci za oblast urbanizma i lokalnih finansija iz gradova sedam zemalja jugoistočne Evrope, ali i predstavnici nevladinih organizacija, ministarstava, asocijacija lokalnih vlasti, uz stručnjake Svetske banke za oblast urbanizma i finansija.

Alat za samoprocenu lokalnih finansija koji su mnogi gradovi iz regiona upotrebili da bi pripremili svoje Akcione planove za unapređenje stanja, poslužio je kao podloga za diskusiju kako je moguće unaprediti lokalne prakse i istovremeno institucionalizovati ovaj alat kao mehanizam za trajno praćenje finansijskih indikatora na lokalnom nivou.

Procena stanja u oblasti urbanističkog planiranja u regionu pokazala je da su planski sistemi i dalje opterećeni mnogim problemima koji za rezultat po pravilu daju loš okvir za investiranje i nastavak neplanske i neformalne gradnje. Jedan od rezultata radionice je pokušaj da se pronađe deset ključnih preporuka za unapređenje sistema urbanističkog planiranja i upravljanja zemljištem.

Predstavnici asocijacija lokalnih vlasti iz regiona, uz podršku NALAS-a, dali su svoje viđenje toga kako se rezultati ovog trogodišnjeg programa mogu institucionalizovati i postati trajni alat za poređenje gradova u regionu. NALAS će modifikovati platformu za on lajn učenje i omogućiće korisnicima iz regiona da neke od kurseva Svetske banke pohađaju na lokalnim jezicima.

Iz Srbije, na radionici su učestvovali predstavnici Subotice, Niša, Beograda, Novog Sada, Ministarstva finansija i privrede, SKGO, nevladinog sektora i stručnjaci za oblast urbanizma i finansija.