Vesti

STIPENDIJE I KREDITI ZA UČENIKE I STUDENTE

Vlada i Narodna skupština usvojile su inicijativu Predsedništva SKGO da se jasno uredi mogućnost da lokalne vlasti mogu dodeljivati stipendije i kredite učenicima i studentima. U skladu sa tim, u okviru izmena i dopuna Zakona o učeničkom i studentskom standardu (Sl.Glasnik: 18/2010-54, 55/2013-38) koje su izvršene u junu mesecu ove godine, u odeljku Pravo na stipendiju za izuzetno nadarene učenike i studente i stavovima 18 i 19. člana 11a. uređeno je da:

  • Pravo na stipendiju za izuzetno nadarene učenike, odnosno studente nema učenik, odnosno student koji je pravo na neku drugu učeničku, odnosno studentsku stipendiju ili kredit ostvario u skladu sa odlukom nadležnog organa iz budžeta jedinice lokalne samouprave, odnosno iz budžeta Republike Srbije.
  • Jedinica lokalne samouprave može svojom odlukom, u skladu sa materijalnim mogućnostima, utvrditi pravo na učeničku, odnosno studentsku stipendiju ili kredit, ako je prethodno za te namene u svom budžetu obezbedila sredstva

SKGO je početkom 2013. godine uputila i kontinuirano zastupala inicijativu Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se izmenom i dopunom postojećih propisa, prvenstveno Zakona o učeničkom i studentskom standardu i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, jasno omogući lokalnoj samoupravi da putem stipendija i kredita može da pruža finansijsku pomoć učenicima i studentima, kao vid podrške koju daju mladima sa svoje teritorije. Imajući u vidu prethodni pravni okvir, nije bilo sasvim jasno da li lokalne vlasti imaju pravo da stipendiraju učenike i studente ili ne. pravo zato, SKGO je smatrala da treba otkloniti ove nedoumice i inicirala izmenu propisa koji to uređuju.