Vesti

SKGO TRAŽI DA LOKALNE VLASTI BUDU UKLJUČENE U PREGOVORE O ČLANSTVU U EU

Predsedništvo SKGO je na svojoj 15. sednici, održanoj 8. jula 2013. godine u Beogradu, usvojilo Inicijativu državnim organima Republike Srbije za uključivanje predstavnika SKGO u rad Koordinacionog mehanizma za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, odnosno za uključivanje predstavnika SKGO kao formalnih članova podgrupa Stručne grupe za pregovore sa EU. Inicijativa je nastala kao rezultat dugogodišnjeg rada SKGO na ovoj temi, ali i u svetlu donošenja odluke Evropskog saveta krajem juna ove godine o određivanju datuma za početak pregovora sa Srbijom o pristupanju EU za najkasnije januar 2014. godine.

Od suštinskog je značaja da se lokalna samouprava, preko svoje nacionalne asocijacije koja okuplja sve gradove i opštine u Srbiji, uključi u proces izrade pregovaračkih pozicija države i u sam tok pregovora i postane formalni partner centralnoj vlasti čije se potrebe i interesi uvažavaju i uključuju u politiku države.

U tom smislu, SKGO bi želela da se, kao formalni član, uključi u rad podgrupa koje se bave specifičnim poglavljima posebno značajnim za rad lokalne samouprave: Sloboda kretanja roba, Sloboda kretanja radnika, Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga, Sloboda kretanja kapitala, Javne nabavke, Pravo privrednih društava, Politika konkurencije, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Transportna politika, Energetika, Oporezivanje, Socijalna politika i zapošljavanje, Preduzetništvo i industrijska politika, Transevropske mreže, Regionalna politika i koordinacija strukturnih elemenata, Obrazovanje i kultura, Zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, Finansijska kontrola, Institucije.

Inicijativa predstavlja apel državnim organima Republike Srbije i to predsedniku Vlade Republike Srbije, prvom potpredsedniku Vlade, potpredsednici Vlade za evropske integracije, ministarki za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu i direktoru Kancelarije za evropske integracije Vlade da pruže podršku uključivanju predstavnika SKGO u podgrupe za pregovore, u vidu donošenja odluke Vlade o obaveznom uključivanju lokalne samouprave u proces pregovaranja kao formalnog partnera centralne vlasti i u vidu preporuka resornim ministarstvima koji rukovode navedenim podgrupama.

Naglašeno je da su lokalna samouprava i SKGO spremne da svoje resurse stave na raspolaganje centralnim vlastima radi što boljih rezultata procesa pregovaranja.

INICIJATIVA ZA UKLJUČIVANJE BUDU UKLJUČENE U PREGOVORE O ČLANSTVU U EU >>>