Vesti

Racionalizacija broja zaposlenih


Četvrta sednica Odbora SKGO za sistem lokalne samouprave održana je 26. marta 2009. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.


Prisutnim članovima Odbora obratio se Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i predstavio Program korišćenja sredstava iz budžeta Republike Srbije i budžeta jedinica lokalne samouprave za sprovođenje racionalizacije broja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave. Ministar Marković je naglasio potrebu smanjenja broja zaposlenih u gradskim/opštinskim administracijama, i u tu svrhu predstavio Program po kome bi svi zaposleni koji se dobrovoljno prijave i imaju preko pet, a manje od 30 godina radnog staža, dobili 550.000 dinara od države i 15.000 dinara po godini staža, koje bi davala lokalna samouprava.


Ministar je najavio da će prvi ugovori sa gradovima/opštinama koje pristupe Programu, biti potpisani 8. aprila 2009. godine i apelovao na predstavnike lokalnih vlasti da se prijave u što većem broju i da iskoriste povoljne uslove koji su ponuđeni Programom. U prvoj godini Programa, planira se smanjenje broja zaposlenih za 2000 ljudi, koji bi trebali po rečima ministra Markovića svoju šansu da iskoriste u privatnom sektoru, imajući u vidu da zaposleni koji prihvate Program u narednih pet godina, neće moći tražiti zaposlenje u preduzećima i ustanovama koje finansira država.


Na pitanja prisutnih, da li će Program podstaći odliv kvalitetnih kadrova iz lokalnih administracija, a zabrana zapošljavanja onemogućiti prijem novih zaposlenih, ministar je odgovorio da oko odlaska radnika poslednju reč imaju gradonačelnici i predsednici opština, koji će u skladu sa potrebama lokalne administracije donositi odluke koji zaposleni mogu uzeti otpremnine. Takođe, naglašeno je da će lokalne samouprave koje imaju potrebu za novim kadrovima, za profilima stručnjaka kojih nema u lokalnoj administraciji ili ih je malo, dobiti saglasnost Ministarstva za zapošljavanje.


Odluka o racionalizaciji broja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave (PDF) >>>