Vesti

Održana sednica Odbora za urbanizam i stanovanje

Uz prisustvo članova Odbora i predstavnika nekoliko gradova i opština iz okruženja u Požegi je 11. jula 2013. godine održana Peta sednica Odbora SKGO za urbanizam i stanovanje. Na sastanku je predstavljen koncept reforme izdavanja građevinskih dozvola koju je pripremio USAID projekat za bolje uslove poslovanja (BEP). Ovaj koncept nudi sistemsko rešenje za proces izdavanja građevinskih dozvola i ne podrazumeva isključivo izmenu Zakona o planiranju i izgradnji, već izmenu niza sistemskih propisa i nove procedure i odnose između javnih preduzeća i lokalnih samouprava. Prisutni članovi Odbora i urbanisti iz drugih gradova dali su niz konkretni h primedbi i sugestija na predloženi koncept.

Predstavnica Urbanističkog zavoda iz Beograda govorila je o iskustvima grada Beograda u Programu urbanog partnerstva Svetske banke i Austrije. Po njenom mišljenju, ovaj Program je ponudio odlične mogućnosti za razmenu iskustva, usavršavanje i umrežavanje.

Na skupu je predstavljena publikacija SKGO o finansiranju komunalnog opremanja građevinskog zemljišta, a opština Požega predstavila je projekat rekonstrukcije gradskog trga, od ideje do realizacije, koji predstavlja primer dobre prakse u pogldeu urbanističkog uređenja, arhitektonskog oblikovanja i konačno, integrativnog korišćenja nakon realizacije.