Vesti

OTVORENI DANI - 11. EVROPSKA NEDELJA REGIONA I GRADOVA

Otvoreni dani - OPEN DAYS pod nazivom "Evropski regioni i gradovi: u susret 2020" po 11. put biće organizovani u Briselu, u periodu od 7. do 10. oktobra 2013. godine 

(Veb sajt http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2013/index.cfm). Organizatori skupa su Komitet regiona EU i Generalni direktorat Evropske komisije za regionalnu politiku, uz partnerstvo Komiteta za regionalnu politiku Evropskog parlamenta, Predsedavajućeg EU, Litvanije, kao i drugih direktorata Evropske komisije.

Otvoreni dani predstavljaju skup posvećen razmeni znanja i iskustava lokalnih i regionalnih vlasti na nivou Evrope o temama podeljenim u tri  grupe:

  1. Upravljanje promenama u periodu 2014-2020. godina - inovativna rešenja i pristupi sprovođenju tematskih prioriteta za period 2014-2020. godina (integrisane teritorijalne investicije, zajednički akcioni planovi, pitanja upravljanja, finansijski instrumenti, pojednostavljenje troškova, itd.);
  2. Sinergija i saradnja - identifikacija različitih vidova saradnje, koordinacije i obezbeđivanje sinergije između različitih EU, nacionalnih, regionalnih i lokalnih izvora finansiranja;
  3. Izazovi i rešenja - predstavljanje praktičnih rešenja za izazove koji su zajednički za regionalne i lokalne vlasti (dostupnost kredita i globalnih tržišta malim i srednjim preduzećima, nezaposlenost mladih, demografski izazovi, upravljanje otpadom, vodama i prirodnim resursima, zagađenje ili visoka potrošnja energije). 

Ovi prioriteti će se razmatrati u okviru seminara, radionica i okruglih stolova. U manifestaciji učestvuju 153 regiona i 40 gradova grupisanih u 25 regionalnih partnerstava, od kojih svako organizuje radionicu u Briselu i događaje u svojoj lokalnoj zajednici. Iz Srbije u regionalnim partnerstvima učestvuju okrug Toplica-Nišava -Pirot, kao i okrug Šumadija-Pomoravlje.

Skup je namenjen predstavnicima institucija EU, lokalnih i regionalnih vlasti na nivou Evrope, stručnjacima za gore navedena pitanja, predstavnicima privrednog sektora, udruženja i asocijacija na nivou Evrope, predstavnicima medija i drugim relevantnim akterima.

Učešće na skupu je besplatno, dok troškove puta i smeštaja snose sami učesnici.

Prijavljivanje učešća elektronskim putem je omogućeno posredstvom internet prezentacije skupa. (Link za prijavljivanje http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2013/register_new.cfm)

Više detalja o postupku registracije

Molimo vas da o svom učešću pošaljete informaciju i SKGO - Služba za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Valentina Bajić (valentina.bajic@yahoo.com).