Vesti

Sve srpske opštine na internetu

Konferencijom za medije, održanom 24. marta 2009. godine u prostorijama Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, Republički zavod za informatiku i internet i Stalna konferencija gradova i opština započeli su realizaciju projekta "Izrada internet prezentacija lokalnih samouprava". Cilj projekta je da do kraja godine sve opštine u Srbiji imaju zvanične internet prezentacije.

Na konferenciji su govorili: Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, Damir Baralić, direktor Republičkog zavoda za informatiku i internet i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Istraživanje Ministarstva pokazalo je da svaka peta opština u Srbiji ima kvalitetna rešenja za svoju zvaničnu internet prezentaciju, dok 75% opština ima IKT infrastrukturu na zadovoljavajućem nivou, ali nema rešenja, a 11 opština, što je 9 % uopšte nema svoju zvaničnu internet prezentaciju.

Jasna Matić, ministarka telekomunikacija i informacionog društva, istakla je da je neophodno poboljšati postojeće stanje u opštinama kako bi se građanima i privredi olakšali svakodnevni postupci pred organima lokalne samouprave. Postavljanje građanina u prvi plan i funkcionisanje države kao servisa građana je moguće samo uz adekvatnu primenu modernih informacionih tehnologija.

Realizacija projekta je simbolično započela postavljanjem internet prezentacije opštine Bajina Bašta (www.bajinabasta.rs), prve u nizu opština koja je dobila novu internet adresu.