Vesti

Regionalni konsultativni sastanci povodom Nacrta okvirnog dokumenta o uticaju procesa EI i članstva u EU na lokalne samouprave u Srbiji i SKGO

Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije (SKGO) organizuje regionalne konsultativne sastanke na temu uticaja procesa evropskih integracija i članstva u Evropskoj uniji na lokalne samouprave u Srbiji.

Sastanci će biti organizovani po sledećem rasporedu:

  • 20.9.2013. godine, NOVI SAD, Novosadski sajam - sala 3 (Hajduk Veljkova 11), početak u 11 časova - prijava do 17. septembra.
  • 24.9.2013. godine, VRNJAČKA BANJA, hotel Solaris resort (ulica Cerska 10), početak u 11.30 časova - prijava do 20. septembra.
  • 25.9.2013. godine, NIŠ, Regionalni centar (ulica Pariske komune bb), početak u 11 časova - prijava do 20 septembra.
  • 30.9.2013. godine, BEOGRAD, hotel Holiday Inn (Španskih boraca 74), početak u 11 časova - prijava do 25. septembra.

Konsultativni sastanci biće organizovani u okviru Programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu EU integracija" koji finansira Kraljevina Švedska gde je jedna od aktivnosti priprema i izrada Okvirnog dokumenta o uticaju evropskih integracija i članstva u Evropskoj uniji na lokalne samouprave u Srbiji. Cilj izrade ovog dokumenta jeste da se utvrde stepen i vrste uticaja procesa evropskih integracija i budućeg članstva na gradove i opštine u Srbiji, kao i da se definiše uloga SKGO kao nacionalne asocijacije lokalnih vlasti u tom procesu. U decembru 2012. godine na 40. Skupštini SKGO usvojena je struktura i polazne osnove Okvirnog dokumenta.

U svrhu dalje pripreme okvirnog dokumenta, tokom prve polovine 2013. godine, SKGO je uz podršku lokalnih eksperata angažovanih na Programu, sprovela i pripremila analize uticaja pristupanja Srbije EU na lokalne samouprave (LS) u prioritetnim oblastima (javne nabavke, državna pomoć, komunalne usluge, energetska efikasnost, zaštita životne sredine, ruralni razvoj i socijalna politika i zapošljavanje). Rezultati tih analiza uneti su u Nacrt okvirnog dokumenta.

U okviru tematskih panela od učesnika će se očekivati da daju svoj stručni doprinos unapređenju pomenutog dokumenta davanjem komentara i sugestija. Rezultati diskusije tokom konsultativnih sastanaka biće ugrađeni u unapređeni nacrt pomenutog dokumenta. Dokument će takođe biti postavljen i na SKGO vebsajt što će omogućiti da se naknadno pošalju i pisani komentari, ali i da se šira javnost upozna sa njim. Okvirni dokument će nakon toga biti usvojen od strane Predsedništva SKGO i na narednom zasedanju Skupštine SKGO u decembru ove godine.

Molimo Vas da prisustvo potvrdite Ivanu Božoviću, koordinatoru komponente „Pristupanje Srbije EU i uticaj na lokalni nivo vlasti", telefonom na 064/ 870 3345 ili elektronskim putem na ivan.bozovic@skgo.org .