Vesti

Slovenačka podrška srpskim opštinama u oblasti upravljanja investicionim projektima

Centar za evropsku perspektivu (CEP) u okviru projekta »Podrška srpskim opštinama i gradovima na području saradnje u međunarodnim (EU) projektima« i u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, od 23. do 27. septembra 2013. godine, u Vrnjačkoj Banji sprovodi obuku za predstavnike srpskih opština u oblasti upravljanja investicionim projektima koji su finansirani sredstvima Evropske unije.

Uz podršku Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji i Ambasade Republike Slovenije u Srbiji povodom projekta u ponedeljak, 23. septembra biće održano svečano otvaranje projekta. Na događaj, kojim obe zemlje žele naglasiti značaj projekta za bilateralnu saradnu, pozvani su gradonačelnici uključenih opština, predstavnici slovenačkih firmi u Srbiji i ostali članovi Slovenačkog poslovnog kluba, a predviđeno je i obraćanje slovenačkog ambasadora u Srbiji Franca Buta i visokih državnih predstavnika Srbije. Ovo je projekat zvanične razvojne saradnje koji je inicirala Ambasada Republike Srbije u Sloveniji.

Projekat ima za cilj da unapredi kapacitete srpskih gradova i opština na području međunarodnih (EU) projekata, odnosno podigne kapacitete u lokalnim samoupravama za upravljanje projektima i konkurisanje za sredstva iz različitih fondova. Obuka će biti zasnovana na prenosu slovenačkih iskustava tokom različitih programskih razdoblja i razvijanja ključnih kompetencija na tom području. Projekat je usmeren na potrebe srpskih opština koje se odnose na upravljanje investicionim projektima, kroz rad na konkretnim primerima i prenos dobrih praksi. Obuka je odlična mogućnost za traženje odgovora i konkretnih rešenja zajedno sa iskusnim slovenačkim stručnjacima koji će prenositi svoja znanja i iskustva u ovoj oblasti.

Projekat je deo programskih aktivnosti CEP koje finansira Ministrstvo spoljašnih poslova Republike Slovenije iz sredstava za međunarodnu razvojnu saradnju.