Vesti

Otvoren sajam lokalne samouprave NEXPO 2013

Održavanjem konferencije "Put EU integracija - uklanjanje barijera, otključavanje sopstvenog potencijala" juče je započeo trodnevni međunarodni sajam lokalne samouprave NEXPO 2013. Sajam se ove godine održava u organizaciji Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne evrope (NALAS), Udruženja gradova Hrvatske, Udruženja opština Hrvatske i gradova Rijeka i Opatija.

U radu konferencije učestvovalo je preko 450 predstavnika lokalne samouprave i asocijacija lokalnih vlasti, što predstavlja potvrdu činjenice da lokalne vlasti mogu dati značajan doprinos procesu evropskih integracija. Ovaj skup je pokazao da zajednički napredak u procesu integracija sa ili u Evropskoj uniji, zajedno sa regionalnom saradnjom, može omogućiti jugoistočnoj Evropi razvoj i rešavanje ekonomskih i društvenih problema sa kojima se region suočava.

Pored konferencije, na sajmu je organizovana serija radionica na različite teme, zatim Café gradonačelnika gde će predstavnici lokalne samouprave imati priliku da razgovaraju o saradnji i Matchmaking koji će omugućiti opštinama i privatnim kompanijama da se predstave i pronađu mogućnosti za saradnju.

Stalna konferencija gradova i opština i ove godine učestvuje u radu sajma, aktivnosti asocijacije predstavljene su na štandu SKGO, a koleginice Rozeta Aleksov, Klara Danilović i Aleksandra Milić učestvuju u radu panela posvećenih rodnoj ravnopravnosti, urbanizmu i evropskim integracijama.

Iz Srbije na sajmu učetvuju gradovi Beograd, Zrenjanin, Vranje, Novi Sad i opštine Ražanj, Ruma i Pirot.

NEXPO je najveći i najznačajniji opštinski događaj u jugoistočnoj Evropi. Okuplja lokalne samouprave, asocijacije lokalnih samouprava, razvojne agencije, predstavnike civilnog društva i preduzeća jugoistočne Evrope i šire. NEXPO promoviše ulogu lokalnih samouprava i proces decentralizacije, obezbeđuje regionalno umrežavanje, promoviše decentralizovane saradnje, regionalni biznis i izgradnju mira i stabilnosti.