Vesti

Lokalna samouprava - pravci decentralizacije


Stalna konferencija gradova i opština je u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost i uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, a u okviru projekta „Dijalogom do boljeg razumevanja potreba lokalne samouprave“, u periodu od 20 – 22. marta 2009. godine, u Novom Sadu organizovala seminar „Sistem lokalne samouprave u praksi i pravci decentralizacije“.

Predavači na seminaru su bili predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Izvršnog veća Vojvodine, profesori univerziteta, predstavnici lokalnih samouprava i Stalne konferencije gradova i opština.

Teme seminara su imale za cilj da informišu donosioce odluka o potrebama građana u okviru lokalne samouprave, ali takođe i da razviju kapacitete učesnika, naročito članova Skupštine i Vlade da se u što većoj meri orijentišu ka praktičnim politikama prilikom kreiranja relevantne regulative kao i praćenju i ostvarivanju uslova za njihovu uspešnu implementaciju na lokalnom nivou.

Polaznici seminara su bili članovi alumni mreže Beogradskog fonda za političku izuzetnost – narodni poslanici, predstavnici ministarstava i lokalnih samouprava, kao i predstavnici lokalnih i nacionalnih medija.