Vesti

Održan prvi sastanak Mreže načelnika za urbanizam SKGO

Prvom sastanku Mreže načelnika za urbanizam SKGO, koji je održan je 1. oktobra 2013. u Beogradu, prisustvovalo je ukupno 120 učesnika, od toga oko 90 načelnika i rukovodilaca odeljenja i službi za urbanizam i građenje iz opština i gradova u Srbiji.

Mreža načelnika za urbanizam prepoznata je kao novi vid organizovanja unutar Stalne konferencije gradova i opština, osmišljen u cilju da pomogne stručnjacima iz lokalnih uprava da unaprede svoja znanja, bolje komuniciraju i artikulišu svoje inicijative usmerene ka višim nivoima vlasti.

Prvi skup načelnika bio je posvećen predstavljanju novog pravnog okvira za planiranje i izgradnju. Skupu je prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva i urbanizma Milan Miljević koji je bio i rukovodilac Radne grupe za izradu novog zakona. Prisutni su upoznati sa nekim od novih zakonskih rešenja unutar zakonskog okvira koji se u poslednjih deset godina menjao nekoliko puta. Između ostalog, nedostatak konzistentne prakse u sprovođenju, prepoznat je kao jedan od ključnih izazova u obavljanju poslova načelnika službi za urbanizam širom Srbije.

Načelnici su podržali inicijativu umrežavanja kao novog, poboljšanog načina komunikacije i saradnje. Oni su sa ovog skupa poručili da su lokalne samouprave neopravdano optužene za sporost procedura u izdavanju građevinskih dozvola. Razmatrajući tekuće izazove profesije u svakodnevnoj primeni propisa koji se odnose na urbanizam i građenje, poručili su da se problemi kriju u sektorskim zakonima i nedovoljno efikasnoj saradnji sa javnim preduzećima.

Nedorečene i suprotstavljene zakonske odredbe neretko dovode do različitog tumačenja nadležnih organa prilikom donošenja odluka u upravnom postupku, odnosno do nejednake upravne prakse i time do pravne nesigurnosti. Nezadovoljstvo stranaka izražava se kroz izjavljivanje žalbi i tužbi na donete odluke, pritužbi na rad nadležnih organa, pa čak i kroz podnošenje krivičnih prijava. Lokalnim stručnjacima neophodan je viši nivo pravne zaštite i viši stepen razumevanja za kompleksne poslove koje obavljaju, od strane lokalnih rukovodilaca tako i od zvaničnika iz republičkih organa vlasti.

Zato su načelnici odeljenja za urbanizam, okupljeni po prvi put u jedinstvenu mrežu, spremni da sarađuju i nude svoje znanje i iskustva prilikom kreiranja novi zakonskih rešenja.

Predviđeno je da se Mreža načelnika za urbanizam sastaje dva puta godišnje, a od naredne godine biće organizovana i posebna stručna savetovanja.