Vesti

Komercijalizacija vojne imovine


Sastanak Radne grupe za komercijalizaciju vojne imovine, formirane pri Odboru za lokalni ekonomski razvoj SKGO, održan je 20.03.2009. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.


Cilj sastanka je bio da se kroz razgovor predstavnika lokalnih samouprava, razmene iskustva i stavovi po ovom važnom pitanju, kao i predstave primeri dobre prakse drugih zemalja. Osim članova Radne grupe, na skup su pozvani i drugi gradovi i opštine koji na svojim teritorijama imaju vojnu imovinu.


Gospodin John Hentchel i Danijela Ilić iz MEGA programa su prezentovali američka iskustva u vezi sa pitanjem prodaje vojne imovine, iskustva drugih država, kao i primere dobre prakse u Srbiji.


Na skupu je zaključeno da tehnike koje se koriste u Srbiji (a koristi ih Poreska uprava i sudski veštaci) ne reflektuju u potpunosti produktivni kapacitet objekta. Istaknuto je da trenutno ne postoje standardi za procenu vrednosti nekretnina kod nas, već samo indicije kako su vršene procene vrednosti komercijalnih objekata. U procesu otuđenja viška vojne imovine u Srbiji su uspostavljene preterano visoke cene vojnih objekata, što u krajnjoj instanci može vrlo štetno da utiče na izvodljivost buduće namene i bespotrebno trošenje novca lokalnih samouprava.


Najveći problem procesa komercijalizacije viška vojne imovine u Srbiji je što se u vezu dovodi reforma vojske i lokalni ekonomski razvoj. Lokalne samouprave su prinuđene da iz svojih skromnih budžeta obezbeđuju sredstva za kupovinu vojne imovine. U tom smislu je neophodno da se razmotre primeri dobre prakse iz zemalja u okruženju koje nisu vezivala ova dva procesa, već su besplatno stavile na raspolaganje vojnu imovinu lokalnim samoupravama, koje su realizacijom projekata lokalnog ekonomskog razvoja, dovođenjem investitora i otvaranjem novih radnih mesta, kroz poreze, državi višestruko vratili uloženo.