Vesti

Održan I sastanak eko-poverenika SKGO

Zelenim frontom za bolju životnu sredinu 


Prvi sastanak Mreže eko-poverenika SKGO, koji je održan 10. oktobra u Beogradu, okupio je 145 učesnika iz gradova i opština, državnog i civilnog sektora, šaljući jasnu poruku da u borbi za bolju životnu sredinu svi ovi akteri treba da sarađuju i zajedno nastupaju.


Radiša Milošević, predsednik Odbora SKGO za zaštitu životne sredine, pozdravio je učesnike i podržao formiranje eko-mreže koju čine predstavnici lokalnih samouprava. Milošević je istakao da se opštine nalaze pred velikim izazovima i odgovornim zadacima koje im proces evropskih integracija nameće u oblasti zaštite životne sredine, te je time ujedinjavanje, koordinacija i saradnja opština kroz ovu mrežu od velikog značaja za što bezbolnije ispunjavanje predstojećih obaveza.


Ljubinka Kaluđerović, koordinatorka Mreže eko-poverenika SKGO, predstavila je profil Mreže eko-poverenika i naglasila da u ovom trenutku u radu Mreže učestvuju 243 zaposlena iz ukupno 133 grada i opštine, a svakim danom broj članova raste.


Pera Marković, saradnik SKGO i pravni ekspert, predstavio je rezultate istraživanja o problemima u sprovođenju zakona iz oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou. Prema njegovim rečima, oko jedan odsto od ukupnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji neposredno radi na poslovima zaštite životne sredine, dok je prosečno učešće sredstava za zaštitu životne sredine u prethodne tri godine iznosilo između jedan i dva odsto od ukupnih prihoda lokalnih budžeta. Pomenuto istraživanje nudi i brojne preporuke na koji način se može unaprediti stanje u ovoj oblasti, a pregled ovih preporuka ponuđen je u prezentaciji na kraju teksta.


O saradnji sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine, preduzetim ali i predstojećim aktivnostima govorila je Gordana Petković, viša savetnica u ovom ministarstvu, dok je o daljim koracima saradnje između SKGO i Agencije za zaštitu životne sredine govorila Ljiljana Đorđević, savetnica u ovoj agenciji.


Beogradska otvorena škola, Arhus centar i Beogradski fond za političku izuzetnost predstavili su svoje planove za povezivanje sa gradovima i opštinama, ali i sa nadležnim državnim organima, jasno ističući potrebu za saradnjom svih institucija i organizacija koje se bave zaštitom životne sredine.


U drugom delu sastanka eko-poverenici su imali priliku da poslušaju izlaganja o načinima unapređenja komunikacije i efektnom informisanju javnosti o eko temama. Srđan Staletović, ekspert za komunikacije, govorio je o tome na koji način teme iz oblasti zaštite životne sredine treba da budu predstavljene građanima kako bi privukle očekivanu pažnju. Olivera Zurovac-Kuzman, predstavnica OEBS i Nikola Jovanović, IT ekspert, predstavili su zaključke i preporuke sa nedavne konferencije na Kopaoniku koja je bila posvećena unapređenju izgleda i sadržaja opštinskih veb-strana posvećenih životnoj sredini. Na kraju prvog sastanka eko-poverenika ispred Službe za informisanje SKGO Katarina Arambašić-Pivić govorila je na koji način opštine mogu da unaprede saradnju sa medijima.

Prezentacije sa skupa:

Saradnja sa medijima - Katarina Arambašić Pivić >>>

Zaključci konferencije o veb sajtovima - Nikola Jovanović >>>

Profil Mreže - Ljubinka Kaluđerović >>>

Istraživanje o stanju sistema ZZS na lokalnom nivou u Srbiji - Pera Marković >>>

Mreža Arhus centara Srbije >>>

O BOŠ >>>

Promocija eko teme - Srđan Staletović >>>

Mreža eko-poverenika >>> 

 OEBS >>>