Vesti

Sertifikovano 35 eksperata za lokalni ekonomski razvoj


Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), realizovala drugu fazu obuka namenjenih gradskim/opštinskim stručnjacima za lokalni ekonomski razvoj. Direktor Misije USAID-a, Majkl Harvi, uručio je 18. marta 2009. godine u Skupštini grada Beograda 35 sertifikata stručnjacima za lokalni ekonomski razvoj (LER) iz 11 gradova i opština koji su se 2007. godine uključili u USAID-ov Program podsticaja ekonomskog razvoja opština. Dodeli sertifikata prisustvovali su predsednik Stalne konferencije gradova i opština i opštine Novi Beograd, Nenad Milenković i generalni sekretar, Đorđe Staničić.


Sarađujući na sertifikaciji eksperata za lokalni ekonomski razvoj još od 2006. godine, USAID-ov Program podsticaja ekonomskog razvoja opština i SKGO razvili su i primenili opsežan program treninga, sa ciljem da ojačaju kapacitete kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Ovaj program treninga, nakon položenog pismenog testa, uspešno su završila ukupno 64 sertifikovana stručnjaka za lokalni ekonomski razvoj. Oni su, kroz osam modula intenzivne obuke, stekli sveobuhvatna znanja iz oblasti zakonodavnog i regulatornog okruženja na nacionalnom nivou, uključujući i privatizaciju, etiku i transparentnost, veštine marketinga i promociju, funkciju kancelarija za LER, veštinu organizacije i međuljudskih odnosa, alate i tehnike za privlačenje biznisa i ulogu infrastrukture u LER, alate za vođenje finansija, analize ekonomske isplativosti i projektnog menadžmenta, razvoj ljudskih resursa, korišćenje podataka u promotivne svrhe i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja.


Cilj programa sertifikacije stručnjaka za lokalni ekonomski razvoj jeste da profesionalcima iz ove oblasti u Srbiji obezbedi neophodne veštine i znanja i da im tako pomogne u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, koje će dovesti do jačanja i razvoja postojećih preduzeća i privlačenja novih investicija i otvaranja novih radnih mesta.


Piter Epštajn, direktor Programa podsticaja ekonomskog razvoja opština je na kraju ceremonije dodele sertifikata, simbolično uručio priručnik za obuku generalnom sekretaru SKGO, Đorđu Staničiću i tako naznačio da će nakon završetka mandata USAID-ovog Programa, 2010. godine, SKGO preuzeti ovaj uspešan trening program i sprovoditi ga i u drugim gradovima i opštinama u Srbiji.