Vesti

Antidiskriminacione politike na lokalnom nivou

Protokol o saradnji između Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Stalne konferencije gradova i opština i 11 jedinica lokalne samouprave, potpisan je u Palati Srbija 29. oktobra 2013. godine.

Skup su otvorili Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Nevena Petrušić, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Na skupu je naglašena važnost sprovođenja antidiskriminacionih politika na lokalnom nivou, kao i saradnje relevantnih državnih aktera, nezavisnih državnih organa i organizacija civilnog društva.

Vođa projektnog tima Djanfranko D'Eramo predstavio je vidove i sadržaj pilot aktivnosti u oblasti borbe protiv diskriminacije koji će se u okviru ovog EU projekta podržati tokom 2013. i 2014. godine u odabranim lokalnim samoupravama: Boru, Ivanjici, Jagodini, Kosjeriću, Leskovcu, Loznici, Novom Pazaru, Odžacima, Prijepolju, Vranju i Žitištu.

Osnovne aktivnosti na lokalu su: prevencija neposredne diskriminacije (podizanje svesti nosilaca dužnosti na lokalnom nivou o načinima borbe protiv grafita mržnje i razvoj akcionih planova za sprečavanje tog fenomena), promovisanje ravnopravnosti i nediskriminacije, radionice o nadležnostima Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i pravnim lekovima dostupnim na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, obuka službenika zaduženih za izradu propisa na temu „Kako sprečiti posrednu diskriminaciju u procesu izrade lokalnih propisa".

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović su u obraćanju predstavili antidiskriminacione politike koje se već sprovode u gradovima kojima rukovode, kao i njihovo viđenje predstojeće saradnje.

Aktivnosti na lokalnom nivou su deo planiranih u okviru EU projekta "Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Srbiji" koji zajednički sprovode Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.