Vesti

Kako i šta radi komunalno preduzeće u maloj opštini

Osnovci u poseti lokalnoj deponiji i reciklažnom dvorištu u Svilajncu


Grupa učenika iz osnovne škole iz Svilajnca posetila je 12. novembra lokalnu deponiju, lagunu gde se ispuštaju otpadne vode i reciklažno dvorište u Svilajncu. Ova akcija inicirana je na želju osnovaca, koji su učestvovali na treningu vršnjačke edukacije na temu zaštite životne sredine u organizaciji GIZ IMPACT projekta. Cilj ove posete je upoznavanje sa radom komunalnog preduzeća, kao i uključivanje dece u aktivnosti zaštite životne sredine u svojoj opštini. Nakon vršnjačke edukacije krajem oktobra, gde su učenici predložili nekoliko akcija u oblasti zaštite životne sredine, oni su sa reči odmah krenuli na dela. U dogovoru sa Komunalnim javnim preduzećem „Morava" organizovali su ovu posetu.


Tog dana obavlja se četvrto zimsko merenje količine i utvrđivanje sastava otpada, kako bi se utvrdilo koju količinu i koje vrste otpada proizvode građani u Svilajnac. Cilj je da se na osnovu dobijenih podataka izrade predlozi za dalje tretiranje otpada koji bi imao svoju upotrebnu vrednost. Rešenje bi moglo biti izgradnja reciklažnog centa, koji bi građanima donelo nova radna mesta i zdraviju životnu sredinu. Deca su imala priliku da vide kako se otpad razvrstava na kategorije. U razgovoru sa zaposlenima KJP „ Morava" saznali su zašto je bitna selekcija otpada, kako otpad može da se reciklira i kako zeleni otpad može da se pretvori u ekološko đubrivo. Takođe im je ukazano na štetne efekte otpada na divljim deponijama, koje zagađuju zemljište i podzemne vode. Učenici su izneli svoje predloge za zajedničke akcije sa komunalnim preduzećem u cilju očuvanja zdravlja i životne sredine.


Kako su deca glavni pokrtači promena, osnovci će nakon ove posete organizovati i druge aktivnosti, koje će i odrasle pokrenuti da se uključe u akcije smanjivanja stvaranja otpada, pravilnog sakupljanja otpada, pravilne upotrebe hemijskih sredstava u domaćinstvu i poljoprivredi i zaštite reka od otpada. Planiraju da do kraja novembra održe prezentaciju za svoje vršnjake u školi na temu zaštite životne sredine, kako bi utičali na promene dosadašnjih navika njihovih vršnjaka.


Za više informacija obratite se Mariji Tapušković na mejl: marija.tapuskovic@giz.de ili na telefon 062 330 754.