Vesti

Mali projekti od velikog značaja


U šest gradova i opština (Valjevo, Loznica, Krupanj, Osečina, Čoka, Sremski Karlovci) trenutno je u toku realizacija malih projekata koji se sprovode u okviru projekta ’’Podrška jačanju građanskog učešća u Srbiji – druga faza’’, koji finansijski podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.


O uspehu participativnog pristupa koji je primenjen tokom izbora oblasti od značaja za svaki grad/opštinu, kao i pri definisanju prioriteta i projektnih ideja, govori i izbor 43 mikro projekta čiji je cilj unapređenje situacije u odgovarajućoj oblasti (turizam, omladina, životna sredina).


U ovom trenutku pojedini projekti već daju rezultate i ukazuju na značaj građanskog učešća na lokalnom nivou i na efekte koje stav i mišljenje građana može da dosegne. U Valjevu je nedavno otvoren Resurs centar i sprovedene su radionice za decu sa posebnim potrebama (slikanje, street art, grafiti i sl.) namenjene jačanju kapaciteta mladih u ovom gradu, u Osečini je u toku izgradnja školskog toaleta i opremanje fitnes centra, a u Krupnju se radi na izgradnji kapaciteta za razvoj turizma (u toku je izgradnja trim staze, bine i kulisa i opremanja fitnes centra). U Sremskim Karlovcima građani su odabrali da se projekti bave unapređenjem turističkih potencijala ove male opštine, te se ovde trenutno sprovode projekti uređenja gradskog centra cvećem, izrade suvenira za Muzej meda, a Turistička organizacija ove opštine osmislila je edukaciju turističkih aktera (pružalaca usluga), uvođenje animatora i organizovanje specifičnih kulturnih sadržaja koji će doprineti privlačnosti turističke ponude. Ovo je prikaz samo jednog dela mikro projekata koji konkretno odgovaraju na određena pitanja ili čak rešavaju pojedine probleme građana.


Kao što je istaknuto, pojedini projekti su završeni i građani konkretnih lokalnih zajednica već koriste njihove rezultate; drugi su u toku, a okončanje svih predviđeno je za 31. oktobar 2009. godine. Dakle, građani navedenih šest opština i gradova, do kraja ove godine imaće priliku da se uvere u rezultate procesa čiji najvažniji akteri su bili oni sami. Završetkom realizacije 43 mikro projekta biće zatvoren jedan ciklus, ali će se na taj način otvoriti mogućnost za novi, sličan proces, čiji je cilj dalje unapređenje kvaliteta života građana.