Vesti

Dodeljene nagrade pobednicima medijskog konkursa SKGO

Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije (SKGO) proglasila je pobednike konkursa za najbolje medijske priloge o praksi u lokalnoj samoupravi "Drugačije od drugih" na ceremoniji koja je održana 15. novembra u beogradskom Medija centru.

Na konkursu koji je za novinare lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija bio otvoren od 1. aprila do 15. oktobra ove godine, učestvovalo je 55 priloga. Ukupno je nagrađeno osam novinara i novinarki nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija, i to u sledećim kategorijama:

kategorija „EVROPSKE INTEGRACIJE NA LOKALNOM NIVOU":

  • Savetovalište za stare, autor Irina Samopjan, Radio Novi Sad

kategorija „ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE NA LOKALNOM NIVOU":

  • Serijal "Zelena patrola", autor Ruža Helać
  • Reportaža o reci Rzav, autor Nemanja Stanković, Prva TV
  • Buka usud ili ugrožavanje živote, autor Vladimir Đoković, TV Pančevo

kategorija „RODNA RAVNOPRAVNOST NA LOKALNOM NIVOU":

  • Blago Bujanovcu sa Fazilom, autor Momčilo Petrović, Blic
  • Devojčica kapiten muškog tima, autor Predrag Stojković, B92

kategorija „UNAPREĐENJE POSLOVNOG OKRUŽENJA NA LOKALNOM NIVOU":

  • Problemi sa kojima se suočavaju gluvonemi, gluvi i nagluvi, autor Milica Milojević, TV Belle Amie
  • Kancelarija za brze odgovore u Zrenjaninu, autor Mirjana Damjanović Vučković, Radio Novi Sad

Autori najboljih priloga nagrađeni su tablet računarima.

Ocenu o najboljim medijskim prilozima doneo je nezavisni žiri sastavljen od urednika vodećih redakcija: Nada Gogić (RTS), Zoran Baranac (Prva), Suzana Trninić (TV B92), Veselin Simonović (Blic), Zoran Panović (Danas), Ivan Cvejić (Beta) i Zoran Sekulić (Fonet).

Ovom prilikom nagrađenim novinarima obratili su se Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO i Veselin Simonović, glavni urednik dnevnog lista "Blic" i predsednik stručnog žirija SKGO.

„Namera nam je bila da ovom aktivnošću i ovim konkursom ukažemo na značaj lokalnih vlasti, oblastima kojima se one bave i njenim nadležnostima, kako bismo rad lokalne samouprave, njen značaj i ulogu u društvu približili građanima naše zemlje", rekao je Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO na otvaranju skupa i dodao: „Veličina i obuhvat tekstova, sve veći broj priloga koji bave pitanjima lokalne samouprave, napori novinara da se temom grada ili opštine bavi kroz istraživački pristup novinarstvu, samo ukazuju na činjenicu da lokalna samouprava zasluženo dobija mesto u našem društvu koje joj je oduvek i pripadalo, a to je da je ona oblik vlasti koji je najbliži građanima, koji je kao takav od velikog značaja za naš svakodnevni život".

Medijski konkurs "Drugačije od drugih" realizovan je u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija", koji sprovodi SKGO, a finansira Kraljevina Švedska. Raspisivanjem ovog konkursa SKGO je želela da istakne važnost i ulogu lokalnih vlasti u oblasti evropskih integracija, zaštite životne sredine, rodne ravnopravnosti i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou, a u cilju poboljšanja kvaliteta usluga koje pružaju građanima.